Cum se poate trai binisor in Italia

Zeci de mii de locuitori ai judetului Bacau continua sa ia calea Occidentului, fapt indicat si de recensamanturile efectuate in ultimii ani, care au dovedit ca populatia localitatilor bacauane este in continua scadere.

Multi dintre bacauani ajung in Italia, tara in care numarul romanilor a trecut de un milion. Orasul preferat al bacauanilor continua sa fie Torino, acolo unde romanii reprezinta circa 8 % din populatia orasului.

Cineva spunea, in gluma, ca in Torino sunt mai multi bacauani decat italieni. Chiar daca lucrurile nu stau chiar asa, cert este ca bacauanii sunt cei mai numerosi dintre romanii care traiesc in Torino.

Pe bacauani ii poti gasi peste tot, pe la cantine sau pe la centrele de cazare, pe la asociatiile romanesti sau pe la cluburile pentru stranieri, pe santiere sau pe la cele doua biserici romanesti din Torino.

Mancare si cazare gratuite

Spre deosebire de alte orase din Italia, in Torino se poate manca gratuit, si la micul dejun, si la pranz, si la cina. Exista nenumarate asociatii umanitare si de caritate, care dispun fie de cantine, fie de centre pentru distribuirea de preparate alimentare. Cea mai mare cantina gratuita se afla pe via Andreis, pe care romanii o cunosc sub numele de “Cottolengo”, desi ea nu se afla pe via Cottolengo, ci in apropiere.

Peste 200 de persoane iau zilnic pranzul la aceasta cantina, iar beneficiarii nu sunt doar romani, ci si negri, arabi sau asiatici, ba chiar francezi si italieni. Mancarea este suficient de buna si suficient de multa, la fel ca si in locurile pentru micul dejun sau pentru cina.

La fel de multe oportunitati exista si pentru cazarea gratuita, insa procedurile sunt putin mai complicate. In unele centre de cazare, cu locuri limitate, de 10 – 15 persoane, se poate gasi adapost de urgenta, pentru o noapte, iar in altele se poate sta si 6 luni de zile, dar solicitantul trebuie sa astepte, uneori chiar si 10 zile, pana se elibereaza un loc.

“Daca nu stii unde sa te duci, nu ai bani si esti nevoit sa dormi pe afara, de exemplu pe o banca, intr-un parc, si daca in acel moment te gasesc politistii, atunci te iau ei si te duc cu masina la un centru de cazare gratuita”, ne-a spus unul dintre bacauanii din Torino.

Fara munca, fara bani, dar cu burtile pline

Desi au mancare si cazare gratuite, romanii din Torino nu o duc deloc bine cu banii, pentru ca nu prea gasesc de munca. Sanse mai mari au meseriasii, mai ales cei care activeaza in domeniul constructiilor, insa multi sunt angajati la negru, de patroni romani, care ii tepuiesc deseori pe muncitori.

“Am vazut pe aici si profesori universitari care cautau de lucru si care n-au avut nici un succes, fiind nevoiti sa se intoarca rapid in Romania”, ne-a spus un operator social roman, stabilit de 15 ani la Torino.

Pentru ca nu gasesc de munca, romanii din Torino nu au nici bani, nici macar pentru o cafea sau o apa minerala. Unii vor sa se intoarca in tara, dar nu au cu ce plati transportul. “In lipsa unei activitati si cu atata mancare la dispozitie, am facut burta de cand sunt aici”, ne-a spus un bacauan aflat de doua luni in Torino.

Prosperitate onesteana la Milano

Chiar daca mai greu, romanii stabiliti in Milano au avut succes mai mare fata de cei din Torino. Onesteanul Silviu Codreanu a devenit om de afaceri la Milano, avand o societate comerciala care activeaza in constructii, insa i-au trebuit peste 10 ani ca sa ajunga la aceasta performanta.

“La inceput stateam prin case abandonate, pe care noi le numeam ‘paraseli’, si eram permanent haituit de organele de politie – ne-a povestit Silviu Codreanu. Nu mi-a fost deloc usor; ani de zile m-am chinuit asa.

Desi lucrurile s-au schimbat mult, nici acum nu e usor pentru un roman care vine aici pentru prima data. Daca nu ai pe cineva sa te ajute, e foarte greu sa te descurci. Si chiar si daca ai pe cineva, tot iti mai trebuie si putin noroc”.

Silviu Codreanu are acum propria lui firma, la care angajeaza si muncitori romani, are propria lui casa si si-a intemeiat o familie in Milano. A devenit un “italiano vero”, dar nu a uitat nici de ospitalitatea romaneasca.

Pe prietenii care ii trec pragul, ii primeste cu bratele deschise, ii ospateaza cu tot ce are mai bun in casa si ii ajuta cu tot ce poate. Exemplul onesteanului Silviu Codreanu dovedeste ca romanii au sansa de a se realiza in Italia, chiar daca este destul de greu.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*