Premierul britanic foloseste discursuri reciclate

Premierul britanic Gordon Brown a fost acuzat de preluarea şi adaptarea unor fraze rostite în trecut de Bill Clinton şi Al Gore, în primul său discurs ca şef al guvernului, la o întrunire a Partidului Laburist.

În urma unei analize efectuate de cotidianul The Times, au fost descoperite similitudini clare, atât în cuvinte cât şi în structură, între cele spuse de premierul britanic şi diverse discursuri rostite de cei doi politicieni americani, ambii foşti clienţi ai actualului consilier al lui Brown, Bob Shrum.

Printre frazele depistate de ziarul britanic se numără:
‘Uneori, oamenii spun că sunt prea serios ÅŸi că mă lupt cu prea mare înverÅŸunare. Poate că este adevărat’ – care seamănă foarte mult cu ceea ce Al Gore a declarat în 2000, cu prilejul nominalizării sale la candidatura pentru Casa Albă: ‘ÃŽmi cunosc defectele. Åžtiu că uneori oamenii spun că sunt prea serios, că vorbesc prea mult despre politică ÅŸi lucruri de substanţă’.

‘Acesta este angajamentul meu faţă de poporul britanic. Nu vă voi dezamăgi’ – care seamănă cu ‘ÃŽn această seară, îmi asum un angajament în faÅ£a dumneavoastră. Voi munci pentru dumneavoastră în fiecare zi ÅŸi nu vă voi dezamăgi’ (Al Gore).

‘Este un secol în care Å£ara noastră nu-ÅŸi poate permite să mai irosească talentul nimănui’ – similar cu ‘ÃŽn contextul în care ne îndreptăm spre un nou secol, fiecare individ contează. Nici o persoană nu trebuie irosită’ (Bill Clinton, discurs radiofonic 1995).

Gordon Brown a urmat cu stricteţe şi structura de discurs la care Bob Shrum apelează în mod consecvent. Discursurile elaborate de consilier încep adesea cu o poveste despre părinţii celui care vorbeşte şi despre ce l-au învăţat aceştia în viaţă. Premierul britanic a făcut exact acest lucru, în discursul său de la începutul acestei săptămâni.ROMPRES

Adauga un comentariu

*