Octombrie cultural la Biblioteca Onesti

Suita de manifestari gazduite in luna octombrie de Biblioteca Municipala “Radu Rosetti” din Onesti cuprinde concerte de muzica simfonica si corala, o piesa de teatru francofon, expozitii de carte, un concurs de proza si mai multe lansari de carte, expozitii de pictura si de arta populara, videoproiectii comentate si altele.

Una dintre expozitii, cea de arta populara, va fi deschisa toata luna octombrie, exponatele fiind costume si obiecte din zona etnografica Trotus. Multe dintre piesele expuse fac parte din colectiile Muzeului de arta etnografica din Onesti, recent infiintat, si au fost admirate in premiera cu ocazia vizitei delegatiei din Eysines (Franta), oras infratit cu municipiul de pe Trotus. Pentru public, expozitia a fost deschisa mai tarziu, iar onestenii au acum o luna intreaga la dispozitie pentru a o vizita. O alta expozitie, cea de pictura, include lucrari din pinacoteca Bibliotecii Judetene “George Baritiu” din Brasov si va fi deschisa in perioada 5 – 31 octombrie. In spatiul multifunctional al bibliotecii se vor desfasura doua concerte, unul pe 11 octombrie, sustinut de Corala “Armonia – Ion Cuntan”, si altul pe 26 octombrie, sustinut de reprezentanti ai Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca si ai Facultatii de Muzica din Piatra Neamt.

Literatura, teatru, videoproiectii…

Un alt eveniment important este premierea participantilor la Concursul de proza scurta “Radu Rosetti”, programata pe 25 octombrie, ocazie cu care vor fi lansate si cateva carti, semnate de Gheorghe Izbasescu, Gabriel Dima si Malin Stan. In aula bibliotecii va mai avea loc si o videoproiectie comentata, organizata de Clubul de Turism Montan “Sandru”, sub genericul “Hai-hui prin munti” (24 octombrie), precum si un spectacol din cadrul Festivalului de teatru francofon, sustinut de trupa “De quoi s’agit-il?”, a Facultatii de Litere – Universitatea Bacau (29 octombrie).
In perioada 1 – 12 octombrie va fi deschisa si o interesanta expozitie de enciclopedii destinate copiilor, iar in perioada 15 octombrie – 2 noiembrie va putea fi vizitata expozitia de carte organizata cu prilejul Zilei Internationale a Marii Negre. Alte doua expozitii de carte vor marca implinirea a 100 de ani de la nasterea a doua mari personalitati ale culturii romane, Mihail Sebastian si Cella Serghi.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*