Procedurile în cazul achiziţiilor publice au fost modificate

Guvernul a aprobat miercurio ordonaţă de urgenţă care modifică procedurile în cazul achiziţiilor publice. În opinia primului ministru, Călin Popescu Tăriceanu, actualele proceduri erau greoaie, iar soluţionarea contestaţiilor se făcea foarte greu, rezultănd o perioadă nepermis de mare pentru finalizarea acestor proceduri.

„Contestarea fiecărei licitaÅ£ii publice a devenit o practică”, a spus primul-ministru, precizănd că deÅŸi procedura de contestaÅ£ie ar fi trebuit să se finalizeze în maxim 30 de zile, există cazuri în care aceasta durează luni de zile. Primul-ministru a exemplificat printr-o licitaÅ£ie a Ministerului Sănătăţii, în care prin depunerea unor contestaÅ£ii în mod repetat s-a ajuns la situaÅ£ia în care o licitaÅ£ie demarată în martie pentru achiziÅ£ionarea unui sistem de tehnică de calcul pentru medicina de familie, nu a fost finalizată încă.

O altă modificare prevede instituirea de sancţiuni pentru cei care depun astfel de contestaţii în mod nejustificat, îngreunând, astfel, procedura. Cele mai importante modificări aduse legii achiziţiilor publice sunt următoarele: creşterea plafonului pentru care autorităţile publice pot achiziţiona direct produse servicii şi lucrări de la 5.000 la 10.000 de euro, majorarea sumelor pentru care autoritatea contractantă are dreptul să aplice procedura de cerere de oferte, de la 40.000 la 75.000 de euro (fără TVA) pentru contractul de furnizare şi cel de servicii, şi a fost majorat pragul de la 250.000 de euro la 500.000 euro pentru cel de lucrări.

Pentru a nu mai apărea situaţii similare celor de acum, Guvernul a decis că nu vor putea participa la licitaţii operatorii economici care în ultimii doi ani nu şi-au îndeplinit sau şi-au îndeplinit în mod defectuos obligaţiile contractuale.

„Este vorba despre acea listă neagră despre care am vorbit în trecut”, a spus primul-ministru. Totodată a fost suplimentat personalul Consiliului NaÅ£ional pentru SoluÅ£ionarea ContestaÅ£iilor astfel încât acest organism să poată procesa numărul mare de contestaÅ£ii care apar la fiecare achiziÅ£ie publică.

Adauga un comentariu

*