Premieră mondială: operaţie pe creier, cu pacientul conştient

O echipă de medici australieni a anunţat efectuarea cu succes, în premieră mondială, a unei operaţii pe creier în care pacientul a fost pe deplin conştient, relateazăAFP.
John James a fost perfect lucid şi a vorbit cu chirurgii care l-au operat, în timpul unei intervenţii cruciale pe creier. Australianul a declarat că a fost foarte ciudat să-i audă pe medici şi pe asistente vorbind între ei, în timp ce el se afla pe masa de operaţie, cu o gaură de 1,5 centimetri în cap.

Bărbatul suferea de un anevrism, iar vasul sanguin dilatat risca să se spargă şi să-l ucidă.

În timpul operaţiei, chirurgii i-au cerut lui John James (78 de ani) să citească cuvinte şi litere de pe foile pe care i le arătau, pentru a fi siguri că nu-i afectează vederea.

Un software de realitate virtuală, care a creat o imagine în trei dimensiuni a creierului pacientului, a permis echipei medicale să exerseze operaţia, înainte de cea reală.

Intervenţia chirurgicală a avut loc cu pacientul conştient, întrucât anevrismul era localizat în spatele ochiului drept, iar medicii n-au dorit să rişte afectarea acuităţii vizuale a acestuia.ROMPRES

Adauga un comentariu

*