Jurnalisti bacauani in presa din Torino

Un grup de romani stabiliti in Italia, la Torino, printre care si cativa bacauani, au avut indrazneata initiativa de a infiinta un ziar bilingv, in romana si in italiana, care va fi prezent pe piata incepand de la 1 octombrie.

Aproape toti redactorii ziarului provin din judetele Moldovei, in special din Bacau si din Vrancea, dar si din Suceava sau Botosani.Publicatia, intitulata “Obiectiv”, are sediul in Torino si este editata de Asociatia culturala “Carpatina”, organizatie care si-a propus sa promoveze cultura si traditiile romanesti pe teritoriul torinez si in regiunea Piemonte. Aproape toti redactorii ziarului provin din judetele Moldovei, in special din Bacau si din Vrancea, dar si din Suceava sau Botosani. Printre acestia figureaza si doi redactori nascuti in Bacau, Tereza Benchea, absolventa a Scolii postliceale “Ion Ghica” si a unei facultati de drept, si Alina Rontu, care a urmat cursurile liceului “Dumitru Mangeron”, precum si Nicu Leonte, nascut la Buhusi, absolvent al Liceului “Henri Coanda”. Ziarul este condus de redactorul-sef Magdalena Lupu, din Focsani, care detine si functia de presedinte al Asociatiei “Carpatina”, precum si de directorul responsabil Giovanni D’Amelio, un italian care ii sprijina constant pe romanii din Torino.

Portavoce pentru imigrantii romani

Ziarul “Obiectiv” si Asociatia “Carpatina” au pornit cu mult curaj pe drumul lung si sinuos al jurnalisticii, cu dorinta de a razbate printre multele obstacole intalnite in cale. “Daca pana acum am vorbit in soapta, de astazi ne vom face auziti – se precizeaza intr-un articol semnat de Florin Antonesei, aparut in numarul publicitar al ziarului. Vom tipa daca este nevoie, iar daca suntem mici, vom folosi o scarita ca sa ne facem vazuti in multime. Ne propunem sa va facem sa va simtiti orgoliosi ca sunteti romani in Italia, sa nu mai lasati capul in jos atunci cand spuneti in public ca veniti din Romania”.

Promovare la slujba

Numarul publicitar al ziarului “Obiectiv”, denumit “numarul zero”, a aparut pe 15 septembrie si a fost distribuit gratuit, in special pe strada Cotollengo, acolo unde se afla una dintre bisericile ortodoxe romanesti, “Sfanta Parascheva”. Sute de romani au fost prezenti la biserica, nu numai pentru a participa la slujba religioasa, ci si pentru a intra in posesia unui exemplar al ziarului “Obiectiv”, aparitia publicatiei fiind anuntata din timp in randul comunitatii romanesti din Torino. Atat membrii colectivului redactional al publicatiei, cat si cititorii romani din Torino s-au aratat optimisti in privinta viitorului ziarului. Primul numar al publicatiei va iesi de sub tipar pe 1 octombrie, ocazie cu care ziarul “Observator – editie de Bacau” ureaza viata lunga pentru “Obiectiv”, prosperitate si un numar cat mai mare de cititori.

Florin TANASE

Adauga un comentariu

*