Racheta spatiala romaneasca, testata la Capul Midia

Prima navă spaţială românească a efectuat un zbor de succes în stratosferă. Racheta Stabilo a fost lansată din poligonul de la Capul Midia, tractată de cel mai mare balon solar care a zburat vreodată în Europa, transmite corespondentul AMOS News.

Inginerii echipei Arca Space speră ca în maximum doi ani, racheta să atingă limita maximă a zborurilor suborbitale, 100 de km deasupra pământului.

Stabilo s-a înălţat astăzi până la 12.000 mii de metri, urmând ca în maximum doi ani, să plece în spaţiu, în cadrul primei misiuni suborbitale. Testul este primul în care racheta a zburat gata ansamblată. Până acum, inginerii au testat componentele separat: motorul, care le-a adus intrarea în elita aeronauticii private, balonul solar şi capsula pentru cosmonaut.

După teste, unele componente au fost înlocuite, altele îmbunătăţite. Misiunea a durat mai bine de o oră, iar racheta a fost recuperată din largul Mării Negre de o navă a Marinei Militare.

Obiectivul final este lansarea rachetei Stabilo, cu om la bord, la o înălţimea de 100 de km, limita de la care, conform standardelor internaţionale, începe staţiul cosmic.

Adauga un comentariu

*