Din octombrie, Germania deschide piaţa muncii şi pentru inginerii români

Germania va primi necondiţionat, de la 1 octombrie, ingineri din ţări din Europa Centrală şi de Est membre ale Uniunii Europene, specializaţi în electrotehnică şi maşini-unelte. Pe de altă parte, studenţii străini cu diplomă de licenţă obţinută în Germania vor primi automat drept de muncă pentru trei ani în această ţară.

Autorităţile au decis astfel să renunţe, în aceste cazuri specifice, la principiul de a prefera cetăţeni germani pentru ocuparea locurilor de muncă vacante.

Guvernul german a aprobat un proiect de ordonanţă vizând facilitarea imigraţiei străinilor cu studii superioare, pentru a acoperi lipsa de mână de lucru calificată. Până în prezent, examinarea dosarelor străinilor trebuia să facă dovada că posturile la care aspiră aceştia nu pot fi ocupate de germani.

Măsurile, care urmează să fie supuse Parlamentului, constituie o schimbare de politică pentru Germania, care voia să îşi închidă piaţa muncii cel puţin până în 2009 cetăţenilor ultimelor ţări care au aderat la Uniunea Europeană, pentru a combate dumpingul salarial.

În prezent, Germania are cu 20.000-40.000 mai puţini ingineri decât ar avea nevoie, potrivit experţilor.

Sursa: Romanian Global News

Adauga un comentariu

*