Aulin-ul, interzis in strainatate, vandut fara reteta in Romania

Un medicament interzis în mai multe ţări din lume se vinde în România fără reţetă. Este vorba de Aulin, folosit pentru tratamentul durerii şi inflamaţiei asociate osteoartritelor, entorselor şi luxaţiilor, durerilor acute şi durerilor menstruale. Medicamentul este unul dintre cele mai folosite din România şi se găseşte la orice farmacie sub două forme, comprimate şi granule pentru suspensie orală.

Efectele negative ale medicamentului au fost descoperite în 1999 de o echipa de medici portughezi. Aceştia au publicat un studiu prin care se arată că medicamentul Aulin a produs afectiuni hepatice extrem de severe în cazul a doi copii care, în final, au decedat. Tocmai din această cauză, pe 24 martie 1999, Portugalia a decis retragerea de la comercializarea pentru copii a produsului. Aulinul mai este interzis total în ţări precum Spania, Finlanda, SUA şi Japonia.

Medicamentul Aulin nu se poate cumpăra în ţări precum SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelanda sau Canada, pentru că firmele producătoare sau cele care îl comercializează nu au primit aprobările necesare, din cauza reacţiilor adverse asupra ficatului pe care le poate produce.

În România pe prospectul medicamentului sunt trecute mai multe avertizări despre reacţiile adverse pe care Aulinul le produce. Aceste reacţii sunt scrise cu litere foarte mici şi sunt ambigue.

Antena 3

Adauga un comentariu

*