Afacere de 700.000 de euro din carti

Judetul Bacau are 7.000 profesori intrati recent in posesia „Sutei de Euro” pentru achizitie de carte de specialitate. La un calcul simplu, in contul celor aproximativ 20 de librarii bacauane intra cu acest prilej cam 35 mii de euro de caciula.

La concurenta cu elevii

In luna septembrie a fiecarui an, librarii pot spune ca l-au prins pe Dumnezeu de picior. In mod special in aceasta luna parintii si copiii iau cu asalt librariile in cautare de carti necesare pentru scoala. Anul acesta, vanzarile de carte au crescut considerabil si de pe urma profesorilor, carora Guvernul le-a virat recent in portofel sau in cont suma „astronomica” de 100 euro. Este vorba despre ajutorul in bani acordat cadrelor didactice pentru achizitionari de carti sau programe educationale pe suport electronic. Reprezentantii librariilor din Bacau spun ca desi in luna septembrie vanzarile erau foarte bune, „am vandut un volum de carte considerabil si in acest fel” (Librariile „Alexandria” Bacau).

Ce se vinde cel mai bine

Cel mai bine se vand dictionarele, enciclopediile, si in general cartile mai scumpe, cam la un milion de lei, pe care un dascal nu si le-ar permite in mod normal din leafa de toate zilele. Profesorii achizitioneaza deasemenea compendii, albume de arta (profesorii de desen), dictionare (profesorii de limbi straine), atlase de anatomie, Gramatica Academiei (profesorii de romana). Dascalii sunt extrem de incantati de acesti bani. „Cum am primit suta de euro, de a doua zi am si inceput alergatura dupa carti. Am preferat un CD de predare a limbii engleze, un dictionar de limba straina si carti noi de psihopedagogie”, ne spune o profesoara de engleza de la Scoala „Nicolae Iorga” Bacau.

Librarii virtuale

Nemultumirea cadrelor didactice e legata de timpul scurt pe care l-au avut la dispozitie pentru a se hotari si a face comanda de carte, respectiv 15 zile: „Multi profesori s-au aratat necajiti pentru ca si-ar fi dorit o carte pe care nu o mai aveam in stoc si pe care urma sa o primim abia intr-o luna de zile. Spre exemplu, DEX-ul s-a epuizat foarte repede si nu ne-am asteptat sa fie o cerere atat de mare. La fel s-a intamplat cu „Istoria religiilor” de Mircea Eliade”, ni s-a spus la Libraria Humanitas Bacau. „Din cauza ca a trebuit sa cheltuiesc toti banii in 15 zile, a fost neplacut si era cat pe ce sa cumpar doar niste aiureli de la librarie, pentru ca nu aveau cartile pe care le cautam. Nu se gaseste mai nimic de specialitate chimie sau fizica. Noroc de o nepoata care s-a oferit sa imi dea o mana de ajutor si mi-a comandat ea de pe internet tot ce aveam nevoie” (profesor de chimie Scoala „Mihail Sadoveanu”).

La anul iar. Si la multi ani?

Librarii isi fac deja calculele si fac de pe acum aprovizionari serioase cu carti pentru luna ianuarie anul viitor, cand se anunta un nou val de cumparatori. Asta pentru ca, pana in noiembrie 2007, cadrele didactice trebuie sa depuna cerere pentru Suta de Euro din anul scolar 2007-2008, iar banii vor veni in ianuarie.
Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*