Rusia face presiuni asupra Patriarhului Daniel în chestiunea Mitropoliei Basarabiei

Patriarhia Rusă se declară îngrijorată de activitatea Mitropoliei Basarabiei în Republica Moldova ÅŸi consideră că reactivarea ÅŸi legalizarea acesteia ar fi declanÅŸat „sciziunea moldovenilor”, informează AP FLUX.

ÃŽn ultimele două săptămâni, doi înalÅ£i ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul Iuvenalie ÅŸi mitropolitul Kirill, au vizitat BucureÅŸtiul, pentru a se lămuri la faÅ£a locului ce fel de politică în plan canonic va adopta noul patriarh al României, PF Daniel. Potrivit publicaÅ£iei „Nezavisimaia Gazeta”, care a abordat pe larg acest subiect, Biserica Ortodoxă Rusă consideră Republica Moldova drept „teritoriul său canonic”.

Ziarul citat scrie, de asemenea, că la funeraliile patriarhului Teoctist reprezentanţii Bisericii Ruse au fost pe punctul de a declanşa un mare scandal, fiind deranjaţi de prezenţa Mitropolitului Basarabiei, Petru Păduraru. Aceeaşi sursă afirmă că un incident similar s-ar putea repeta la ceremonia de înscăunarea a Patriarhului Daniel. Totodată, Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurentiu Streza, un apropiat al patriarhului Daniel, a confirmat pentru presa română că mitropolitul Kirill a fost prezent la Adunarea Ecumenică de la Sibiu, unde a participat la liturghie impreună cu episcopii români.

„ÃŽntr-adevar, au existat tensiuni în ceea ce priveÅŸte Mitropolia Basarabiei din Republica Moldova, dar Patriarhul Daniel va încerca să repare disensiunile prin dialog”, a mai declarat ÃŽPS LaurenÅ£iu Streza.

Solicitat de AP FLUX, preÅŸedintele fracÅ£iunii PPCD din Parlamentul RM ÅŸi reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la CEDO, deputatul Vlad Cubreacov, a declarat că regretă faptul că Mitropolia ChiÅŸinăului nu a fost în stare încă să depăşească atitudinea de „ură ÅŸi confruntare” în raport cu Mitropolia Basarabiei.

„Vizita Mitropolitului Iuvenalie Poiarkov de Kolomensk ÅŸi KrutiÅ£k, vicar patriarhal, din august la BucureÅŸti ÅŸi cea a Mitropolitului Kiril Gundiaev de Kaliningrad ÅŸi Smolensk din septembrie la Sibiu nu au fost legate direct de diferendul canonic dintre Patriarhiile Rusă ÅŸi Română moÅŸtenit din perioada anului 1940. ÃŽn ultimii 12 ani, între Biserica Ortodoxă Română ÅŸi Biserica Ortodoxă Rusă, cele mai mari Biserici Autocefale în ansamblul Ortodoxiei, au avut loc 4 runde de dialog Å£inute la Geneva (ElveÅ£ia), Graz (Austria) ÅŸi ChiÅŸinău, având ca subiect problema jurisdicÅ£iilor celor două Biserici în Republica Moldova. Următoarea rundă de dialog este preconizată pentru zilele de 19 ÅŸi 20 noiembrie 2007, la mănăstirea Sfântul Daniil din Moscova”, a spus Vlad Cubreacov.

Potrivit deputatului, în cadrul dialogurilor anterioare dintre Biserica Ortodoxă Română şi reprezentanţii Patriarhiei Ruse, Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în prezent Patriarh al României, a propus oficial ca Mitropolia Basarabiei, pe de o parte, şi Mitropolia Chişinăului, pe de altă parte, să coexiste paşnic şi să conlucreze pentru promovarea credinţei şi unităţii ortodoxe.

„Cu ocazia ultimei runde de dialog Å£inute în data de 15 ianuarie 1999 sub patronajul PreÅŸedintelui Lucinschi la Palatul Republicii din ChiÅŸinău delegaÅ£iile română (ÃŽPS Mitropolit Daniel al Moldovei ÅŸi Bucovinei, ÃŽPS Mitropolit Nestor al Olteniei ÅŸi subsemnatul) ÅŸi rusă (ÃŽPS Mitropolit Kiril al Kaliningradului ÅŸi Smolenskului, ÃŽPS Mitropolit Vladimir al ChiÅŸinăului ÅŸi Gheorghe ArmaÅŸu) au semnat un Comunicat comun prin care au stabilit că Mitropolia Basarabiei ÅŸi Mitropolia ChiÅŸinăului „vor trece de la ură ÅŸi confruntare la înÅ£elegere ÅŸi conlucrare”.

Vlad Cubreacov a mai afirmat că regretă faptul că Mitropolia ChiÅŸinăului nu a fost în stare să depăşească atitudinea sa de „ură ÅŸi confruntare” în raport cu Mitropolia Basarabiei ÅŸi că refuză în continuare conlucrarea.

„Este totuÅŸi foarte important că relaÅ£iile frăţeÅŸti de comuniune euharistică dintre cele două Patriarhii nu au încetat niciodată din cauza problemelor legate de cele două jurisdicÅ£ii din Republica Moldova. Urmare a dialogului frăţesc de până acum, Patriarhia Rusă a acceptat de principiu ca Biserica Ortodoxă Română să aibă în dipticele (lista eparhiilor) sale o Mitropolie a Basarabiei ÅŸi un sinodal cu titlul de Mitropolit al Basarabiei. ÃŽn cadrul rundei de dialog de la Moscova delegaÅ£ia Bisericii Ortodoxe Române va aduce la cunoÅŸtinÅ£a părÅ£ii ruse noile evoluÅ£ii pozitive de după 1999 legate de Mitropolia Basarabiei: admiterea ei în legalitate în 2002, înregistrarea celor 4 eparhii istorice sufragane: de ChiÅŸinău, de BălÅ£i, a Basarabiei de Sud ÅŸi a Dubăsarilor ÅŸi a toată Transnistria, precum ÅŸi înregistrarea unui număr important de parohii. Totodată, delegaÅ£ia Patriarhiei Române va sublinia disponibilitatea continuă pentru dialog frăţesc în vederea identificării unei soluÅ£ii definitive, echitabile ÅŸi reciproc acceptabile privind cele două jurisdicÅ£ii ortodoxe din Republica Moldova”, a mai spus deputatul Vlad Cubreacov, citat de AP FLUX.

Adauga un comentariu

*