Nebunia fondurilor de pensii

Odata cu inceperea noului an scolar romanii o noua dilema: fondul privat de pensii. Se poate spune fara a se exagera cu nimic ca a început o adevarata nebunie pentru alegerea companiei careia îi vom încredinta o parte din viitorul nostru dupa ce nu vom mai putea munci si va trebui sa ne retragem.

Din 17 septembrie, romanii cu varste panã în 35 de ani încep sã-si caute un fond de pensii. Iar cei cu varsta cuprinsã între 36 si 45 de ani, doar dacã vor. Sistemul pensiilor private în Romania are douã componente: una facultativã – si una obligatorie (pilonul II) – unde 25% din banii plãtiti la stat (în prezent, suma totalã plãtitã pentru pensie este de 9,5% din salariu) vor fi transferati cãtre o companie privatã de pensii (adicã 2 din 9,5%). Aceasta înseamnã cã o parte din pensia de stat va fi administratã de companiile de pensii private. Indicele de pensie privatã de 2% va fi majorat gradual la 6%, panã în 2016 sau chiar mai devreme. Perioada de timp în care romanii îsi pot alege un fond de pensii este de patru luni.

Unul si bun

„Recomand persoanelor salariate sã nu se grãbeascã sã se înscrie într-un fond de pensii private. Primul lucru pe care ar trebui sã-l facã este sã se informeze asupra ofertelor de pe piatã. În acest moment sunt autorizate 15 fonduri de pensii si este posibil ca acest numar sa ma creasca, deci avem de unde alege”, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Un calcul simplu ne arata ca, din salariul mediu brut, conform INS, de 1.402 lei, o contributie de 2% inseamna o participare de 28 lei/luna de catre fiecare angajat. Desi insuficienti pentru o pensie decenta, acesti bani se pot aduna la pensia publica, plus cea facultativa, lansata cu doua luni in urma. Angajatii cu varsta de pana la 35 de ani vor contribui, conform legii, la sistemul de pensii administrat privat (asa-zisul pilon II). Pot participa, in mod optional, angajatii cu varste cuprinse intre 35 si 45 de ani, care contribuie la sistemul public de pensii. O persoana nu poate fi participant, in acelasi timp, la mai multe fonduri de pensii administrate privat. De asemenea, nu se poate retrage din sistem. Perioada de aderare este de patru luni, iar persoanele care nu si-au ales un fond de pensii in acest interval vor fi repartizate, aleatoriu, la un fond de pensii, de catre institutia de evidenta, respectiv Casa Nationala de Pensii. Aderarea se face prin semnarea actului individual de aderare in prezenta unui agent de marketing.

Investitii in obligatiuni guvernamentale

Potrivit prospectului aprobat de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), aproximativ 70% dintre activele pe care le va administra pentru Pilonul II din sistemul de pensii private vor fi orientate catre obligatiuni guvernamentale si neguvernamentale, titluri de stat si certificate de trezorerie. Aprox. 20% din active vor fi investite în actiuni tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate din Romania si state membre ale UE sau apartinînd spatiului economic european. Restul de 10% va fi investit în obligatiuni emise de autoritatile locale din Romania, UE si spatiul economic european, precum si în valori mobiliare, emise de state terte.

Marea dilema: alegerea fondului

Cum pe piata exista 15 administratori de pensii private, este foarte greu sa iei o decizie în acest sens, mai ales daca nu ai prea multe informatii. Toate ofertele suna aproximativ la fel: toata lumea îsi încadreaza fondurile la risc mediu, toti investesc si în obligatiuni de stat, care sunt cele mai sigure în momentul acesta, iar comisioanele sunt aproximativ la acelasi nivel. Singura diferentiere pe care o poate face omul obisnuit este cea a notorietatii fondului. Administratorii de pensii private autorizati de arbitrul Pensiilor se lupta sa obtina o felie cat mai mare dintr-o piata estimata la circa 3–3,5 milioane de participanti. De asemenea, peste 150.000 de agenti de marketing sunt gata sa vanda produsele companiilor, preconizand castiguri foarte bune. Ar mai putea interveni, desigur, si puterea de convingere a agentului, a brokerului de pensii private, cel care este învestit de societatea la care lucreaza sa cîstige încrederea a cat mai multor persoane cu care intra în contact. Apoi, mai este publicitatea pe care si-o vor face companiile respective. În privinta notorietatii, bancile ocupa un loc destul de important între preferintele romanilor, care percep bancile ca fiind mai sigure decat o firma de asigurari. Si totusi, în ultima vreme si societatile de asigurari, nu doar bancile, castiga din ce în ce mai mult din încrederea romanilor. Aviva, Omniasig, sau Generali s-au decis sa intre pe piata pensiilor private. Cum obiectul lor de activitate sunt asigurarile, este posibil ca, în scurt timp, sa reuseasca sa castige teren si pe partea pensiilor.

Argumente pro

Cele mai importante aspecte legate de notorietatea companiei, sunt, potrivit specialistilor, experienta companiei în domeniul asigurarilor, valoarea activelor detinute, numarul de clienti, profitul pe care îl realizeaza, dar si planurile de investitii pe care le au. Motivul este unul foarte simplu: atat timp cat compania merge foarte bine, banii clientilor sai sunt în siguranta si genereaza profit, si asta în conditiile în care vorbim despre o investitie pe termen lung de minimum 20 de ani.

Fara panica

Oricare ar fi alegerea voastra în materie de pensii private, un lucru este cert: chiar daca veti alege o companie care dintr-un motiv sau altul nu va face fata concurentei de pe piata si va trebui sa se retraga, nu trebuie sa intrati în panica. De ce? Pentru ca, în orice moment va puteti transfera sau puteti fi transferat în mod automat la un alt fond de pensii. Important ar fi totusi sa porniti de la început cu dreptul si sa nu mai fiti nevoiti sa va reorientati ulterior.

Cristian DUMITRU

Adauga un comentariu

*