GIP acuză: SRI face poliţie politică

Grupul de Investigatii Politice (GIP) publica doua documente oficiale care demonstreaza ca Serviciul Roman de Informatii spioneaza un partid politic parlamentar si un senator al Romaniei. Este vorba despre doua adrese de insotire ale unor materiale realizate de Grupul de Evidenta din cadrul SRI. Ambele adrese sint semnate de generalul Vasile Stanciu si insotesc materiale pe care acesta le prezinta unuia dintre directorii SRI.

Prima adresa are urmatorul continut: “Domnule Director, Informatia prezentata se refera la unele afirmatii ale senatorului P.N.L. Norica Nicolai.”

Adresa este semnata de generalul de brigada Vasile Stanciu in calitate de “Sef al Grupului de Evidenta”.

Adresa este o dovada a faptului ca SRI urmareste un parlamentar roman – pe senatorul liberal Norica Nicolai, folosind pentru aceasta mijloace specifice serviciilor secrete. Continutul adresei este explicit: “Grupu de Evidenta” condus de generalul Stanciu a descoperit si prezinta o “informatie” referitoare la “unele afirmatii” ale Noricai Nicolai. Este vorba, asadar, de afirmatii ale senatorului pe care agentii SRI le-au aflat si despre care au considerat necesar sa-si informeze superiorii.

Cea de a doua adresa are urmatorul continut: “Domnule Director, Va prezentam un material referitor la intentia Partidului National Liberal de a coagula un «pol de dreapta liberal» in Republica Moldova, precum si reactii dupa recenta declaratie a presedintelui Traian Basescu referitoare la «aderarea Republicii Moldova la UE»”.

Adresa este semnata de acelasi general Vasile Stanciu, este datata 20 iulie 2006, este stampilata, vizata si semnata de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea.

Adresa este o dovada a faptului ca SRI monitorizeaza un partid politic parlamentar. Generalul Stanciu spune explicit ca materialul pe care il transmite directorului SRI se refera la o “intentie” a PNL si anume aceea de «a coagula un “pol de dreapta liberal» in Republica Moldova”.

Cu totul altfel il trateaza SRI pe Traian Basescu. In ceea ce il priveste pe presedinte, SRI isi indeplineste atributiile, realizind un material in care prezinta “reactii” dupa o declaratie publica a presedintelui referitoare la Republica Moldova. (In 1 iulie 2006, presedintele Basescu declarase ca „Romania a oferit Republicii Moldova, sefului statului moldovean, si varianta de a intra o data cu noi in Uniunea Europeana”. Au urmat numeroase reactii in presa din Romania si din Republica Moldova, inclusiv o declaratie publica pe aceasta tema a presedintelui Moldovei, Vladimir Voronin).

Cele doua adrese sint semnate de generalul de brigada Vasile Stanciu in calitate de “Sef al Grupului de Evidenta”. Existenta, in Serviciul Roman de Informatii, a unei unitati cu o asemenea denumire – “Grupul de Evidenta” – a fost pina acum ascunsa de SRI. Nu exista vreo mentiune referitoare la “Grupul de Evidenta” in vreun document facut public de SRI sau in vreun material de presa referitor la activitatea serviciului.

Generalul Vasile Stanciu este o veche cunostinta a presedintelui Traian Basescu din perioada in care acesta din urma se afla la Anvers. La inceputul lunii septembrie 2006, in presa au aparut documente potrivit carora Vasile Stanciu ar fi fost ofiter sub acoperire al Securitatii in Belgia, in perioada in care actualul presedinte a lucrat la Anvers (1987 – 1989). In urma acestor dezvaluiri, Traian Basescu a recunoscut public
ca il cunoaste pe Vasile Stanciu din perioada in care se aflau amindoi in Belgia. In 2 octombrie 2006, la o luna de la izbucnirea acestui scandal, presedintele Basescu l-a trecut in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu.

Cele doua adrese demonstreaza ca politia politica este o practica a Serviciului Roman de Informatii ca institutie. Nu mai avem de a face cu “biletele”, cu „notite de birou” (cum au fost cele ale lui Florian Coldea referitoare la dosarele de la CNSAS ale judecatorilor Curtii Constitutionale) sau cu actiuni „personale” ale unor ofiteri SRI care nu au legatura cu activitatea serviciului.

Dimpotriva, cele doua adrese arata ca un director al SRI, un general de brigada din SRI si unitatea din subordinea acestuia se ocupa de supravegherea unui partid politic si a unui parlamentar. Adresele sint oficiale, fiind semnate de seful Grupului de Evidenta, generalul Vasile Stanciu. Adresele insotesc materiale pe care acesta le prezinta unuia dintre directorii SRI. Adresa referitoare la „intentia” PNL este stampilata, vizata si semnata de Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Cele doua adrese demonstreaza ca SRI supravegheaza un partid politic si un senator al Romaniei. Aceste fapte nu pot avea decit o singura justificare legala. Potrivit articolului 2 al Legii nr. 14/1992 privind organizarea si functionarea Serviciului Roman de Informatii, SRI poate culege si verifica informatii doar daca acestea sint “necesare cunoasterii, prevenirii si contracararii oricaror actiuni care constituie, potrivit legii, amenintari la adresa sigurantei nationale a Romaniei.” Amenintarile la adresa sigurantei nationale sint prevazute la art. 3 din Legea nr. 51/1991 privind siguranta nationala a Romaniei. Astfel, potrivit legilor din Romania, SRI ar avea dreptul legal de a urmari PNL-ul si pe Norica Nicolai doar daca acestia ar incerca “suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman”, ar urmari sa provoace “razboi contra tarii sau razboi civil”, ar “trada prin ajutarea inamicului”, ar “spiona”, ar “submina” sau ar “sabota” institutiile democratice, ar “atenta la viata, integritatea fizica sau sanatatea persoanelor care indeplinesc functii importante in stat”, ar fi autorii sau sustinatorii unor “actiuni totalitariste sau extremiste”, ar face “acte teroriste”, ar “atenta contra unei colectivitati” sau ar “sustrage armament”.

Prin urmare, daca SRI nu demonstreaza ca PNL, partidul de guvernare in Romania, si senatorul Norica Nicolai reprezinta “amenintari la adresa sigurantei nationale”, atunci actiunile serviciului, descrise cit se poate de clar in adresele pe care le publicam, sint ilegale.

Grupul de Investigatii Politice solicita:
– Anchetarea Serviciului Roman de Informatii pentru actiuni de politie
politica;
– Publicarea atributiilor “Grupului de Evidenta” din cadrul SRI;
– Publicarea numelor persoanelor si institutiilor carora SRI le-a
transmis materialele la care fac referire adresele pe care le publicam
astazi.

Adauga un comentariu

*