Coada Necuratului la Pedagogic – Scandal urat pe langa cruce

ziua-crucii.jpgZiua Crucii s-a sarbatorit la Colegiul National Pedagogic si Teologic „Stefan cel Mare si Sfant” cu sughituri si suspine. Aflandu-se ca presedintele Consiliului de Administratie al Asociatiei vrea sa organizeze o slujba religioasa la crucea din incinta Colegiului, acestuia i s-a interzis accesul in unitatea scolara. Din cate se pare, administratia locala a municipiului n-a fost straina de acest lucru.

In curtea Colegiului National Pedagogic „Stefan cel Mare” se afla de mai bine de un an o cruce din metal. Instalarea ei si sfintirea tocmai de Ziua Crucii, pe 14 septembrie 2006, a fost una cu cantec. Cel care a tinut mortis ca in curtea Colegiului sa fie o cruce a fost chiar presedintele Comietului de parinti din scoala, Vasile Botomei. Ei bine, montarea crucii a fost o adevarata odisee, incepand cu constructia ei, si terminand cu sfintirea. Desi primise incuviintarea construirii si instalarii in curtea Colegiului de la toate forurile, Biserica si conducerea Inspectoratului Scolar, peste noapte, directorul liceuluii s-a razgandit si i-a interzis sa mai monteze crucea! „Am apelat la o strategema, am pandit cand directorul era plecat din scoala, am adus crucea pe cupola masinii si am instalat-o! A doua zi, care era tocmai inceputul anului scolar 2006 – 2007, au ramas toti cu gura cascata cand au vazut crucea in curte! Am intampinat greutati si cu ocazia sfintirii crucii, pana la urma am reusit si toata lumea s-a bucurat de prezenta ei in curtea colegiului”, rememoreaza Botomei.

Politia Primariei – la datorie

„Vineri, 14 septembrie 2007, am vrut sa merg la cruce si sa oficiem o slujba religioasa, pentru ca era Ziua Crucii. Intre timp, am infiintat Asociatia Colegiul National Pedagogic si Teologic „Sfantul Voievod Stefan cel Mare”, asociatie cu personalitate juridica. Preotul militar Gabriel Ichim si-a mutat copilul la acest Colegiu, tocmai pentru a intari credibilitatea Asociatiei. L-am rugat sa oficieze el slujba de la cruce. Asa dupa cum stiti, am facut o plangere penala impotriva primarului Romeo Stavarache si angajatilor sai care vor sa ia o suprafata din curtea Colegiului si sa construiasca un spital. Toate cadrele didactice ale scolii, precum si parintii sunt impotriva acestui lucru. Poate tocmai de aceea, cand s-a aflat de intentia mea de a tine o slujba religioasa in curtea Colegiului, s-a intartit paza, a venit Politia Primariei care mi-a interzis aceesul in curte! Am reusit sa ma strecor, impreuna cu preotul Ichim si alti parinti si am incercat sa tinem slujba. Am fost intampinat cu ostilitate de directorul scolii, Costica Lupu (foto), care ne-a interzis si el sa oficiem slujba, ba a si aruncat Biblia pe jos! Am reusit sa tinem totusi slujba religioasa, sub ochii cadrelor didactice, usor contrariate de cele ce se petreceau. Preotul a facut aghiazma si am sfintit cladirile pe care vrea sa le dezafecteze primarul Stavarache, si terenul unde ar urma sa ridice spitalul. La sfarsitul slujbei, directorul si-a cerut scuze pentru manifestarea sa. L-am inteles, cred ca nu dorea sa-l supere pe primar…”, ne-a declarat Vasile Botomei. Intamplarea a facut ca in acea szi sa fie prezenta in scoala si comisia care ancheteaza situatia de la Colegiul National Pedagogic si mai ales a felului in care au fost cedate cladirile si terenul. „Am pus la dispozitia comisiei toate datele si le-am aratat membrilor ei de unde trebuie pornite cercetarile”, a adaugat Botomei.

“Las-o dracului de cruce!”

Varianta directorului Colegiului, Costica Lupu, este, bineinteles, diferita: “Vineri, la ora 12, am primit un telefon de la domnul Botomei cã vine sã tinã o slujbã la cruce si sã-i dau oamenii de serviciu si profesorii care sunt in scoalã sã asiste la aceastã slujbã. Cum vineri nu-mi vedeam capul de treburi, i-am explicat, tot telefonic, cã la ora 12, cand ar fi venit dansul, oamenii aveau de lucru, fiind in pregãtiri pentru inceputul noului an scolar. (…) Ca sef al Comitetului de Pãrinti, domnul Botomei ar fi putut sã vinã cu cineva sã mã ajute, cã era un moloz prin curte de nu se mai putea, sau sã mã ajute la curãtenia in clase, cã sunt probleme mari cu infiltratiile si scoala asta se dãramã (…). Dansul a mai incercat si alte dãti lucruri asemãnãtoare, spre exemplu am gasit in curte niste oameni care fãceau mãsurãtori, trimisi de domnul Botomei sã mãsoare nu stiu ce. Eu stiu cã nu intrã nimeni in cadrul institutiei decat cu acordul directorului, cu o cerere aprobatã de acesta. Vineri, cei de la poarta liceului nu l-au lãsat sã intre si m-au anuntat cã domnul Botomei i-a imbrancit si i-a certat. Eu chiar atunci stãteam de vorbã in biroul meu cu cineva de la Politia Primãriei, pentru reluarea contractului de colaborare intre institutii. Cand am aflat, m-am dus la fata locului. Si l-am intrebat pe domnul Botomei cu a cui aprobare intrã in curte? Si m- a luat la intrebãri: De ce ii trebuie aprobare? Ce, suntem in comunism?”. Sincer sã fiu m-am supãrat, m-am enervat si atunci i-am spus “Las-o dracului de cruce!”. De aici au inceput discutiile. De Biblie nu stiu nimic. Dar sunt om si eu, imi mai ies din pepeni cã nu se mai poate. Pentru cã eu stiu cã oriunde mã duc imi dau legitimatia, imi cer permisiunea, depun cerere, nu dau buzna ca dumnealui, cu un preot, cu doi-trei elevi si douã-trei doamne, considerand cã dansul este seful in scoala asta. Pe mine mã intereseazã o discutie de colaborare, de bun simt cu Comitetul de Pãrinti”.

Aida PULPAN
Nicolae TURCU

Comentarii

  1. Pe dobitocu’ asta de Botomei nu-l poate potoli nimeni ??
    Sau de fapt, nu sa-l potoleasca ! Mai bine l-ar impusca, sa nu se mai chinue !!

Adauga un comentariu

*