Bisericuta cat s-o cuprinzi in palma

Putina lume din Bacau cunoaste faptul ca in curtea Casei Memoriale „Nicu Enea”, de pe strada cu acelasi nume, se afla o biserica din lemn cu o valoare inestimabila. O sectiune din ea a fost dusa si la Vatican!

In curtea Casei memoriale „Nicu Enea”, de pe strada Nicu Enea, se afla o biserica din lemn. Asezata pe o placa de beton, acest sfant lacas atrage privirile trecatorilor, insa prea putina lume stie cum a ajuns acea constructiue acolo, cine a adus-o si daca se slujeste in ea sau nu. Tocmai de aceea, un preot bacauan, Laurentiu Andronic, de 42 de ani, s-a gandit s-ol valorifice. Si acest lucru nu pentru ca nu ar avea o parohie, dar macar pentru insolitul gestului.

Popas in Capela Sixtina

Cum a ajuns aceasta biserica stefaniana in curtea muzeului? Aflam acest lucru de la unul dintre muzeografii institutiei, Camelia Cojocariu. „Biserica are o inaltime de sapte metri si o suprafata de 20 metri patrati. A fost construita in stilul bisericilor ridicate pe timpul lui Stefan cel Mare si Sfant. Ea este realizata de un grup de mesteri din Maramures care au respectat caracteristicile celor construite de Stefan. O sectiune a acestei biserici a fost expusa in Capela Sixtina, de la Vatican, in 2004, cu ocazia implinirii a 500 de ani de la moartea Domnitorului Moldovei. Dupa aceea, biserica a fost adusa la Bacau si directorul Muzeului „Iulian Antonescu”, Lacramioara Stratulat, a reusit s-o tina aici. Pe 7 octombrie 2005, in prezenta Prea Sfintitului Vicar Arhierieu dr. Ioachim Bacaoanu, precum si a unui sobor de preoti, a avut loc sfintirea acestei bisericute. Biserica valoreaza aproape sapte miliarde lei vechi, iar cota ei a crescut si prin aceea ca o parte din ea a fost expusa la Vatican. A fost o sansa imensa pentru Romania sa-si poromoveze imaginea la Vatican. Biserica a fost adusa pe bucati si restaurata aici, in curtea Casei memoriale „Nicu Enea”, spune Camelia Cojocariu.

Incercarea moarte n-are

Preotul Larentiu Andronic crede in sansa sa de a primi acordul sa slujeasca in aceasta bisericuta. „Am depus cate o cerere la Consiliul Judetean si la Prefectura, solicitand aprobarea sa oficiez slujbe religioase in aceasta biserica Este pacat sa nu fie folosita, mai ales ca a si fost sfintita de Prea Sfintitul Ioachim Bacaoanu. Chiar daca voi primi aprobarea celor doua institutii, mai am nevoie de una si de la Episcopia Romanului. Nu pot sluji fara sa mi se dea antimisul. Sunt optimist si cred ca voi primi aprobarea”, ne-a declarat preotul Andronic. N-ar fi exclus ca, data fiind pozitia bisericii, preotul Laurentiu Andronic sa fie „lucrat”. Nu de alta, dar ar putea intra pe teritoriul parohiilor din zona, lucru ce ar putea atrage „mania” celorlalte fete bisericesti. Oricum, initiativa sa este laudabila si merita toata atentia.
Nicolae TURCU

Adauga un comentariu

*