Primul mesaj video de la Osama ben Laden, dupa 3 ani de speculatii

Osama ben Laden, liderul gruparii teroriste Al-Qaida, a trimis un mesaj video americanilor, cu ocazia comemorarii a sase ani de la atentatele din 11 septembrie, in care afirma ca „Statele Unite sunt slabe, in pofida puterii sale aparente”.

Inregistrarea a fost difuzat, vineri seara, de televiziunea Al Jazeera din Qatar si reprezinta primele imagini cu ben Laden, date publicitatii dupa 3 ani de tacere. Teroristil sta la o masa, imbracat in haine deschise la culoare, iar in spatele lui apare un banner scris in engleza: „Un mesaj de la seicul Osama ben Laden catre poporul american”.

Ben Laden pare obosit si palid, insa barba este mai scurta si mai inchisa la culoare decat la ultima aparitie.

In imaginile video, liderul Al Qaida ameninta SUA cu noi atacuri din partea retelei teroriste internationale, afirmand ca pregateste o ”surpriza speciala” poporului american, cu ocazia comemorarilor din 11 septembrie.

Inregistrarea de aproape 30 de minute pare actuala, intrucat ben Laden face referiri la noul presedinte francez, Nicolas Sarkozy – ales in luna mai – si la premierul britanic Gordon Brown – numit in luna iunie.

Potrivit agentiei Reuters, administratia americana a obtinut deja o copie a noii inregistrari video. Ea a fost predata agentiilor americane de informatii pentru ca acestia sa analizeze fiecare cuvant si expresie a liderului al-Qaida, in incercarea de a afla starea de sanatate a acestuia.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Fratto, a declarat ca inregistrarea demonstreaza faptul ca „teroristii sunt acolo si incearca, in mod activ, sa ucida americani si sa ameninte interesele” americane.

Referirile temporale sugereaza ca inregistrarea a fost realizata la mijlocul lunii august, a declarat o sursa anonima, citat de CNN. Potrivit acesteia, ben Laden este mai batran decat in fotografiile publicate anterior.

Inregistrarea reprezinta primul mesaj al lui Osama ben Laden dupa cel din octombrie 2004, in care liderul al-Qaida ameninta cu lansarea unor noi atacuri impotriva Statelor Unite, cu ocazia alegerilor prezidentiale.

In luna iulie a acestui an, Senatul SUA a aprobat dublarea sumei ce va fi platita ca recompensa pentru prinderea sau uciderea lui bin Laden sau pentru informatii care ar putea duce la anihilarea sa. De asemenea, senatorii i-au cerut presedintelui George W.

Bush sa se concentreze asupra capturarii liderului al-Qaida, dupa aparitia unor informatii conform carora reteaua isi sporeste capacitatea de actiune.

In prezent, recompensa pusa pe capul lui bin Laden se ridica la 50 de milioane de dolari.

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*