Muzică şi emoţie la funeraliile lui Luciano Pavarotti

Funeraliile îndrăgitului tenor Luciano Pavarotti au început sâmbătă după-amiaza la Modena, oraşul său natal din nordul Italiei, în faţa a mii de admiratori şi a mai multor personalităţi internaţionale.

La ora 13.00 GMT /ora locală 15.00/, porţile catedralei unde a fost depus joi seara corpul neînsufleţit al tenorului au fost închise, separând mulţimea de admiratori de cele circa 800 de persoane, membri de familie, apropiaţi şi oficiali, care au avut acces la slujba desfăşurată în interior.

Niciun fotograf nu a fost autorizat să intre în biserică, ceremonia putând fi filmată numai de televiziunea publică Rai şi de canalul de ştiri SkyTG24, care au transmis-o în direct.

În afara catedralei romane, câteva mii de oameni s-au grupat în jurul celor două monitoare uriaşe instalate în Piazza Grande, înşelând aşteptările primarului Modenei, Giorgio Pighi, care a estimat venirea a 50.000 până la 10.000 de admiratori şi curioşi.

Statul italian a fost reprezentat la ceremonie de şeful guvernului, Romano Prodi, şi de miniştrii culturii şi apărării, Francesco Rutelli şi Arturo Parisi. Între oficialii prezenţi s-a numărat de asemenea fostul secretar general al ONU Kofi Annan.

Din lumea spectacolului, au venit la Modena pentru funeraliile lui Pavarotti, între alţii, liderul formaţiei rock irlandeze U2, Bono, rockerul italian Zucchero, prieten apropiat al artistului, regizorul Franco Zeffirelli, tenorul Andrea Bocelli şi directorul Operei metropolitane din New York, Joe Volpe.

De vineri până sâmbătă, când sicriul lui Pavarotti a putut fi văzut de aproape de vizitatorii de la catedrală, piaţa a răsunat de ariile interpretate de-a lungul timpului de iubitul tenor, răpus joi, la 71 de ani, de cancer la pancreas.

Soprana de origine bulgară Raina Kabaivanska, care trăieşte în prezent la Modena şi a lucrat cu Pavarotti, a plâns în timp ce a cântat, în debutul ceremoniei, aria Ave Maria din opera Othello a lui Verdi.

Pavarotti a fost artistul clasic cel mai bine vândut, cu peste 100 de milioane de discuri începând din ani ’60, ÅŸi a fost primul interpret al unui album clasic care a ajuns pe locul 1 în topurile de muzică pop, contribuind, prin colaborările sale cu numeroÅŸi cântăreÅ£i de muzică pop sau rock ÅŸi celebrele concerte în tandem cu Jose Carreras ÅŸi Placido Domingo, la scoaterea artei muzicale din obscuritate.ROMPRES

Adauga un comentariu

*