CM gimnastică: Steliana Nistor, vicecampioană mondială absolută

Vineri seara, gimnasta româncă Steliana Nistor a devenit vicecampioană mondială absolută, după ce s-a clasat pe locul secund, cucerind medalia de argint, cu 60,625 puncte, în concursul individual compus din cadrul celei de-a 40-a ediţii a Campionatelor lumii de la Stuttgart. Titlul mondial a revenit meritat sportivei americane Shawn Johnson, care a realizat un total de 61,875 puncte, pe locul 3, la egalitate, cu medalii de bronz, clasându-se brazilianca Jade Barbosa şi fosta campioană a lumii, italianca Vanessa Ferrari, ambele cu 60,550 puncte. Cealaltă reprezentantă a României în acest concurs, Sandra Izbaşa, s-a situat pe locul 9, cu 59,225 puncte.

Concursul a fost unul plin de dramatism, încheiat entuziasmant, chiar după ultimele exerciţii. Steliana Nistor, un talent imens, dar adesea cu un psihic de concurs care i-a jucat feste, a fost de data aceasta constantă la nivel bun, cu vădite marje de progres în viitor. A intrat la aparatul ei cel mai slab, sărituri, unde s-a ţinut aproape, cu 14,875 puncte, pe locul 6 la general, a scăzut puţin, surprinzător, la paralele, aparatul ei forte, cu un loc provizoriu 7 şi un total de 15,225 puncte, pentru ca în schimbul 3 să suporte şi o tragere la sorţi nefavorabilă, trebuind să evolueze prima la bârnă. Nistor, concentrată poate ca niciodată, nu s-a pierdut cu firea, şi, dacă nu a fost în nota ei obişnuită, cu 15,550 puncte, s-a menţinut aproape de podium.

La ultimul aparat, solul, Steliana Nistor a pornit din poziÅ£ia a treia, în frunte fiind surprinzătoarea braziliancă Jade Barbosa, la prima ratare, în chiar prima diagonală, când a încheiat un tsukahara în echer în genunchi ÅŸi sprijinită în mâini. Imediat, sud-americana este egalată de deÅ£inătoarea titlului din acel moment, Ferrari, la 60,550 puncte, ambele fiind însă depăşite de cea mai în formă gimnastă completă a momentului, Shawn Johnson, care reuÅŸeÅŸte cea mai bună notă a solului, 15,425. De data asta ultima în concurs, Steliana Nistor nu a ratat ÅŸansa de a urca pe podium (un loc mai jos de 2 însemna afară din cercul medaliatelor, din cauza egalităţii celor două), evoluând farmaceutic – 14,975 puncte. Cu un total de 60,675 puncte, Steliana Nistor a cucerit medalia de argint, cel mai bun rezultat al său la senioare, după ce a contribuit din plin la medalia de bronz luată aici, la Stuttgart, de echipă.

Clasamentul concursului feminin individual compus se prezintă astfel:

1. Shawn Johnson (SUA) – 61,875 puncte

2. STELIANA NISTOR (ROMÂNIA) – 60,675

3. Jade Barbosa (Brazilia) – 60,550

Vanessa Ferrari (Italia) – 60,550

5. Anastasia Liukin (SUA) – 60,100

6. Yilin Yang (China) – 60,025

7. Xiao Sha (China) – 59,600

8. Iulia Lojeciko (Rusia) – 59,250

9. Sandra IzbaÅŸa (România) – 59,225

10.Daria Joura (Australia) – 58,800

Sâmbătă şi duminică sunt programate cele două reuniuni ale concursului special pe aparate, atât la feminin, cât şi la masculin (transmisii la TVR 2, de la ora 15,00). În prima zi, sâmbătă, România va fi reprezentată doar de Steliana Nistor, la paralele. În schimb, duminică îi vom avea pe Cătălina Ponor şi Steliana Nistor, la bârnă, Sandra Izbaşa, la sol, precum şi pe Daniel Popescu şi Flavius Koczi, la sărituri. ROMPRES

Adauga un comentariu

*