Ultimele zile ale lui Pavarotti

ÃŽncă de miercuri seara, mass-media din Italia au relatat despre o bruscă înrăutăţire a stării de sănătate a tenorului, iar agenÅ£ia AGI a afirmat că starea sa era „deosebit de gravă”.
Potrivit ANSA, celebrul tenor a decedat în cursul nopţii, iar un vehicul al pompelor funebre se află deja în faţa vilei sale de la Modena. Potrivit televiziunii publice italiene RAI, vestea morţii sale s-a răspândit deja la Modena, iar poliţia şi carabinierii au instituit un cordon de securitate în jurul domiciliului tenorului, pentru a ordona mulţimea de oameni care se înghesuie să-i aducă un ultim omagiu.

Luciano Pavarotti fusese spitalizat la 8 august la Modena, în urma unei „stări febrile”. El a fost externat la 25 august pentru a-ÅŸi continua convalescenÅ£a acasă.

O intervenţie chirurgicală la coloana vertebrală, efectuată la începutul anului 2006, apoi operaţia de pancreas, suferită câteva luni mai târziu, l-au determinat pe tenor să renunţe la un mare turneu de adio, incluzând 40 de concerte în lumea întreagă, pe care îl începuse în mai 2004. De atunci, tenorul nu a mai apărut în public.

La puţin timp după ultima intervenţie chirurgicală suferită, Pavarotti declarase presei că doreşte să-şi reia, la începutul anului 2007, turneul său de adio, dar nu a mai reuşit să concretizeze acest proiect.

La începutul verii, în cursul unei gale muzicale organizate în onoarea tenorului pe insula Ischia, în apropiere de Napoli, soţia acestuia dădea asigurări că Luciano Pavarotti se simte bine şi pregăteşte un disc.

„Nu se ÅŸtie niciodată cu această boală, dar cred că Luciano o va învinge, se simte bine. A terminat a cincea serie de chimioterapie, nu i-a căzut părul ÅŸi mai ales nu a slăbit”, spunea soÅ£ia tenorului.

Miercuri dimineaţă, Luciano Pavarotti îşi declara „emoÅ£ia”, într-un comunicat citat de agenÅ£ia ANSA, pentru instituirea unui premiu de „excelenţă culturală” în Italia al cărui prim laureat a fost el. „Mă înclin, plin de emoÅ£ie ÅŸi gratitudine, în faÅ£a premiului care tocmai mi-a fost atribuit, pentru că îmi dă ocazia de a continua să celebrez magia unei vieÅ£i puse în slujba vieÅ£ii”, se spunea în mesajul celebrului tenor.

Tenorul Jose Cura, despre Pavarotti: Era ca Dumnezeu pe scenă

Tenorul argentinian Jose Cura, invitat la festivalul Enescu, a spus că Pavarotti, care a încetat din viaţă joi, era ca Dumnezeu pe scenă, iar că acum el cântă pentru Dumnezeu, care, dacă se afla în căutarea unui înger, are lângă el cea mai frumoasă voce.

Mari artişti ai lumii deplâng moartea lui Pavarotti

Tenorul Placido Domingo şi-a amintit de simţul umorului dezvoltat al artistului Luciano Pavarotti, în opinia lui Elton John decesul tenorului a întristat întreaga lume, însă dirijorul Zubin Mehta a spus că vocea sa se va auzi astăzi (joi) la toate posturile radio şi TV, potrivit BBC News.

Pavarotti – Tenorul Roberto Alagna deplânge decesul „Mesiei” tenorilor

Starul francez al cântecului liric, Roberto Alagna, a spus că tenorul italian Luciano Pavarotti, care a murit joi, a fost „Mesia” tenorilor ÅŸi un „fenomen vocal” pentru care „apartheidul muzical” nu exista, potrivit AFP.

Bush îi aduce un omagiu lui Pavarotti

PreÅŸedintele american George W. Bush ÅŸi soÅ£ia sa Laura s-au alăturat joi celor care deplâng moartea tenorului italian Luciano Pavarotti, „unul dintre cântăreÅ£ii de operă cei mai virtuoÅŸi ÅŸi cei mai aclamaÅ£i din toate timpurile”, dar ÅŸi un mare militant pentru cauze umanitare, transmite AFP.

Angela Gheorghiu, despre Pavarotti: Un artist atât de mare rămâne nemuritor

Soprana română Angela Gheorghiu, ce se află în prezent la Marsilia unde are reprezentaÅ£ii cu opera „Marius et Fanny”, a spus, într-o declaraÅ£ie de presă, că tenorul Luciano Pavarotti, care a decedat joi, la vârsta de 71 de ani, rămâne nemuritor prin arta sa.

Ioan Holender, despre decesul lui Pavarotti: Opera a pierdut un simbol

Directorul Operei de Stat din Viena ÅŸi directorul artistic al Festivalului InternaÅ£ional „George Enescu”, Ioan Holender, a spus pentru NewsIn că Pavarotti a fost un tehnician desăvârÅŸit al artei vocale, iar opera a pierdut, odată cu dispariÅ£ia sa, un simbol.

Adauga un comentariu

*