Situatia inundatiilor – ora 8.00

Prefectul judetului Bacau, Gabriel Berca, se afla in zona Podul Turcului pentru a coordona operatiunile de interventie necesare in urma producerii inundatiilor provocate de caderea unor cantitati mari de apa ce au depasit 110 l/mp.

Potrivit ultimelor precizari ale Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, de la ora 08.00, din ziua de 6 septembrie 2007, fata de ziua precedenta au fost inundate 8 gospodarii si cca. 50 ha teren agricol in comuna Urechesti.

Podul de pe comunicatia Glavanesti – Podul Turcului a fost afectat, acesta prezentand crapaturi si fiind deplasat cca. 1 m.Satul Frumuselu, de 1493 locuitori, este izolat de centrul comunei Glavanesti. De asemenea, satul Negulesti, de 704 locuitori, este izolat de centrul comunei Dealu Morii.

In localitatea Ochesesti, com. Corbita, jud. Vrancea: 17 case si anexe gospodaresti au fost inundate, covorul asfaltic al D.J. 241 A a fost afectat in 3 locuri si este impracticabil pentru circulatia autoturismelor. Pentru refacerea circulatiei si a portiunii afectate se intervine cu o Wolla apartinand SC ROMA IMPEX SRL Adjud si un tractor al Consiliului Local Corbita.

In comuna Valea Seaca au fost colmatate D.J. 119 si D.C. 117. Portiunile de drum afectate sunt in refacere din dimineata zilei de 6 septembrie de catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Valea Seaca.

De asemenea, urmare a acestor ploi torentiale, au fost afectate 215 puncte de transformare de pe 4 linii de medie tensiune, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica in 115 localitati din 12 comune: Tatarasti, Huruiesti, Corbasca, Podu Turcului, Gaiceana, Dealu Morii, Vultureni, Sascut, Glavanesti, Rachitoasa, Motoseni si Colonesti.

Datorita inundarii statiei de predare gaze spre Podu Turcului, s-a oprit furnizarea cu gaze naturale in localitatea Podu Turcului.

In comuna Sascut a cazut grindina provocand pagube materiale necuantificate pana la acest moment.

Pentru salvarea persoanelor si limitarea efectelor negative ale inundatiilor, au fost suplimentate grupele de interventie din cadrul Detasamentelor de Pompieri Bacau, Onesti, Moinesti, precum si garda de interventie Podu Turcului, actionand cu 3 ofiteri, 69 de subofiteri si 35 de jandarmi cu 4 autospeciale de lucru cu apa si spuma; 3 autocamioane, 3 motopompe transportabile, 3 autospeciale de prima interventie si comanda, 2 motopompe remorcabile, 2 autogredere si 1 buldoexcavator, 2 barci pneumatice, 1 autospeciala de lucru cu apa si spuma cu 3 servanti, 1 Wolla si un tractor.

In satul Radacinesti, co. Corbita, jud. Vrancea, s-a intervenit pentru evacuarea a 2 autoturisme din care au fost salvate5 persoane. Un al treilea autoturism, fara persoane. Se afla la cca. 30 m de sosea, dar nu exista posibilitatea de a fi evacuat deoarece terenul este inundat.

In localitatea Radacinesti, com. Corbita, in zona podului peste paraul Berheciul s-a intervenit cu un autocamion si 10 subofiteri pentru evacuarea de pe directia viiturii a 3 autoturisme si salvarea a 6 persoane.

In comuna Podu Turcului, 29 de subofiteri actioneaza cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, 1 autocamion de interventie, 1 motopompa remorcabila, 1 motopompa transportabila si 2 barci pneumatice pentru salvarea si evacuarea din 7 gospodarii inundate a unui numar de 8 persoane si 2 animale mari. Persoanele evacuate au fost cazate de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Podu Turcului in sala de sport a liceului din localitate. De asemenea, s-a intervenit cu 1 autospeciala de lucru cu apa si spuma, 2 autocamioane de interventie, 2 motopompe remorcabile si 22 de subofiteri pentru evacuarea apei (cca. 1000 mc) din subsolul spitalului SC Polimed Podu Turcului.

La solicitarea scrisa a presedintelui Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Vrancea, au fost deplasate de la Bacau in satul Feldioara, comuna Tanasoaia, judetul Vrancea, 1 autocamion de interventie cu 11 subofiteri si o barca pneumatica pentru interventii.

Situatia este permanent monitorizata de Institutia Prefectului, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Sistemul de Gospodarire a Apelor.

De asemenea, in zona judetelor Bacau, Galati, Vrancea, Vaslui, se afla un elicopter al MIRA cu jandarmi specializati in operatiuni de interventii in caz de inundatii, pregatit sa efectueze operatii de interventii acolo unde va fi nevoie.

Carmen Cioltan

consilier Cancelaria Prefectului

purtator de cuvant, Institutia Prefectului Bacau

Adauga un comentariu

*