Potop pe valea Zeletinului

ISJU a anuntat Comitetele de Urgenta din Zona Zeletinului de potopul care urma. Masuri nu s-au mai putut lua in timp util si furia naturii s-a abatut asupra oamenilor din aceasta zona a judetului, provocand pagube insemnate. Din fericire, nu s-a inregistrat nicio victima omeneasca.

INUNDATII BACAUMiercuri, 5 septembrie, in jurul orei 10, 30, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau a avertizat Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta din comunele Podu Turcului, Glavanesti, Motoseni si Dealu Morii, ca intre orele 10.35 – 11.35 se vor manifesta fenomene meteorologice periculoase caracterizate prin cantitati de apa intre 25 – 30 l/mp, punctiform 40 l/mp si intensificari locale ale vantului. Si asa s-au si petrecut lucrurile. In scurt timp, asupra acestor comune s-a abatut potopul.

In urma ploilor torentiale cazute si a apei scurse de pe versanti, în Podu Turcului 120 case si anexe gospodaresti au fost inundate, 20 fiind posibil a fi demolate; în Glavanest, 50 case si gospodarii inundate; in Lehancea a fost blocata circulatia pe drumul national 11A, intre km. 58 – 65; au fost afectate 224 puncte de transformare de pe 4 linii de medie tensiune, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica in 115 localitati din 12 comune, Tatarasti, Huruiesti, Corbasca, Podu Turcului, Gaiceana, Dealu Morii, Vultureni, Sascut, Glavanesti, Rachitoasa, Motoseni si ColoneÅŸti.au fost inundate în total 2.000 ha teren agricol. Drumul national 11A a fost deblocat, circulatia revenind la normal.

Fara gaze si fara electricitate

inundatii-bacau.jpgDin cauza inundarii statiei de predare gaze spre Podu Turcului, s-a oprit furnizarea cu gaze naturale in Podu Turcului. In comuna Motoseni, circulatia se desfasoara cu dificultate pe drumurile comunale. Nu a fost remediata reteaua de furnizare cu energie electrica in comunele Colonesti, Huruiesti, Rachitoasa si Gaiceana. ~n zona judetelor Bacau, Galati, Vrancea, Vaslui, se afla un elicopter al MIRA cu jandarmi specializati in operatiuni de interventii in caz de inundatii, pregatit sa efectueze operatii de interventii.

Ultima ora

Prefectul judetului Bacau, Gabriel Berca, s-a deplasat in zona Podul Turcului pentru a coordona operatiunile de interventie necesare in urma producerii inundatiilor provocate de caderea unor cantitati mari de apa ce au depasit 110 l/mp. Potrivit ultimelor precizari ale Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta, de la ora 8.00, joi, 6 septembrie, fata de ziua precedenta au mai fost inundate 8 gospodarii si cca. 50 ha teren agricol in comuna Urechesti. Podul de pe comunicatia Glavanesti – Podul Turcului a fost afectat, acesta prezentand crapaturi si fiind deplasat cca. 1 m. Satul Frumuselu, de 1.493 locuitori, este izolat de centrul comunei Glavanesti. De asemenea, satul Negulesti, de 704 locuitori, este izolat de centrul comunei Dealu Morii.

In comuna Valea Seaca au fost colmatate D.J. 119 si D.C. 117. Portiunile de drum afectate sunt in refacere din dimineata zilei de 6 septembrie de catre Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Valea Seaca. Pentru salvarea persoanelor si limitarea efectelor negative ale inundatiilor, au fost suplimentate grupele de interventie din cadrul Detasamentelor de Pompieri Bacau, Onesti, Moinesti, precum si garda de interventie Podu Turcului, actionand cu 3 ofiteri, 69 de subofiteri si 35 jandarmi cu 4 autospeciale de lucru cu apa si spuma; 3 autocamioane, 3 motopompe transportabile, 3 autospeciale de prima interventie si comanda, 2 motopompe remorcabile, 2 autogredere si un buldoexcavator, 2 barci pneumatice, o autospeciala de lucru cu apa si spuma cu 3 servanti, o Wolla si un tractor.

Cazare in sala de sport

INUNDATII BACAUIn comuna Podu Turcului, 29 de subofiteri actioneaza cu 2 autospeciale de lucru cu apa si spuma, un autocamion de interventie, o motopompa remorcabila, o motopompa transportabila si 2 barci pneumatice pentru salvarea si evacuarea din 7 gospodarii inundate a unui numar de 8 persoane si 2 animale mari. Persoanele evacuate au fost cazate de Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta Podu Turcului in sala de sport a liceului din localitate. De asemenea, s-a intervenit cu o autospeciala de lucru cu apa si spuma, 2 autocamioane de interventie, 2 motopompe remorcabile si 22 de subofiteri pentru evacuarea apei (cca. 1000 mc) din subsolul spitalului „SC Polimed” Podu Turcului.
Nicolae TURCU
Lt. col. Corneliu COTUMBEANU
Cot. Ioan OUATU

Comentarii

  1. Infiintata in 1993, cu capital privat romanesc RURIS este producator de motoutilaje ce acopera o gama intreaga de lucrari necesare in microagricultura: motoferastraie, motocultoare, motocositori, masini de tuns gazon, motopompe, generatoare de curent, atomizoare . Motooul nostru „EFORT MIC, ROADE BOGATE” ne-a condus la realizarea unor produse cu fiabilitate mare, productivitate ridicata si usor de manevrat. Desi avem parteneri care ne reprezinta intr-un numar important de judete, obiectivul nostru este sa extindem gradul de acoperire al produselor RURIS, la nivel national. Cu fiecare an, marim nomenclatorul de produse astfel incat sa acoperim intrega gama de utilaje necesare in orice gospodarie. Experienta in domeniu de peste 15 ani, cat si reteaua de unitati service autorizate, garanteaza clientilor nostri calitatea produselor si serviciilor oferite de catre RURIS.

    Contact: SC RURIS IMPEX SRL, Craiova, tel: 0311.46.46.32, http://www.ruras.ro

Adauga un comentariu

*