Un B-52 încărcat, din greşeală, cu rachete cu focoase nucleare a survolat teritoriul SUA

Şase rachete de croazieră cu focoase nucleare au fost încărcate, din eroare, la bordul unui bombardier B-52 al armatei americane a aerului, aparatul survolând la sfârşitul lunii august teritoriul Statelor Unite de la nord la sud, cu această încărcătură periculoasă la bord, relatează miercuri AP şi AFP, citând un responsabil militar american, sub rezerva anonimatului.

Focoasele nucleare nu au fost descoperite decât la aterizarea bombardierului la baza militară Barksdale, din Louisiana, în sudul SUA. Aparatul B-52 decolase de la baza aeriană Minot, din Dakota de Nord (nord).

Preşedintele american George W. Bush şi şeful Statului-Major Interarme, generalul Peter Pace au fost informaţi în legătură cu acest incident, a indicat un responsabil militar american, confirmând informaţiile publicate miercuri de The Military Times.

Potrivit publicaţiei citate, armata americană a aerului a deschis o anchetă internă pentru a face lumină în cazul acestui incident.

Rachetele de croazieră transportate de bombardierul B-52 pot avea focoase nucleare cu o încărcătură ce variază între 5 şi 150 de kilotone (o kilotonă este echivalentă exploziei a o mie de tone de TNT).

Comandamentul armatei aerului din SUA asigură că incidentul nu a prezentat niciun pericol. ‘Armele s-au aflat permanent sub controlul nostru, nu a existat niciun pericol la adresa populaÅ£iei americane’, a declarat un purtător de cuvânt, locotenent-colonelul Ed Thomas. ExperÅ£ii asigură, de asemenea, că muniÅ£ia nucleară de la bordul B-52 nu ar fi explodat nici chiar în cazul în care aparatul s-ar fi prăbuÅŸit.

Publicaţia The Military Times susţine că echipajul de avionul care a transportat armele nucleare tactice nu avea cunoştinţă de încărcătura periculoasă de la bord. Armata americană a aerului a căutat timp de aproximativ trei ore focoasele care fuseseră instalate pe cele şase rachete de la bordul B-52.ROMPRES/

Adauga un comentariu

*