Situatia inundatiilor din Bacau – ora 17.00

Prefectul judetului Bacau, Gabriel Berca, se afla in zona Podul Turcului pentru a coordona operatiunile de interventie necesare in urma producerii inundatiilor provocate de caderea unor cantitati mari de apa ce au depasit 30 l/mp in interval de o ora.

Comitetele Locale din Podu Turcului, Glavanesti, Motoseni, Dealu Morii au fost avertizate cu privire la producerea acestor fenomene pentru interventii operative.

In urma ploilor torentiale din zona si a apei scurse de pe versanti, in localitatea Podu Turcului au fost inundate peste 50 de case si anexe gospodaresti; in localitatea Ochesesti, comuna Corbita, au fost inundate curtile a 5 gospodarii. Case inundate au fost si in comuna Glavanesti, fara a se cunoaste pana la aceasta ora numarul acestora.

In localitatea Lehancea a fost blocata circulatia pe drumul national 11A, intre km. 58-65, la aceasta ora drumul national fiind deblocat.

De asemenea, urmare a acestor ploi torentiale, au fost afectate 224 puncte de transformare de pe 4 linii de medie tensiune, fiind intrerupta alimentarea cu energie electrica in 115 localitati din 13 comune: Tatarasti, Huruiesti, Corbasca, Podu Turcului, Gaiceana, Dealu Morii, Vultureni, Sascut, Valea Seaca, Glavanesti, Rachitoasa, Motoseni si Colonesti.

Datorita inundarii statiei de predare gaze spre Podu Turcului, s-a oprit furnizarea cu gaze naturale in localitatea Podu Turcului.

In comuna Sascut a cazut grindina provocand pagube materiale necuantificate pana la acest moment.

Pentru salvarea persoanelor si limitarea efectelor negative ale inundatiilor, fortele de interventie din cadrul Detasamentelor de Pompieri Bacau, Onesti, Moinesti, precum si garda de interventie Podu Turcului actioneaza cu 3 ofiteri si peste 60 de subofiteri, cu 4 autospeciale de lucru cu apa si spuma; 3 autocamioane, 3 motopompe transportabile, 2 motopompe remorcabile, 2 autogredere si 1 buldoexcavator.

Din localitatea Ochesesti au fost salvate si evacuate 13 persoane (5 adulti si 8 copii).

In comuna Motoseni, circulatia se desfasoara cu dificultate pe drumurile comunale.

Avertizarea meteo prevede ploi torentiale cu cantitati de apa de 25-30 l/mp, ce vor depasi in zona de munte, pe arii restranse, 50 l/mp si pentru urmatoarele 24 de ore, fiind cuprins si judetul Bacau.

Toate fortele de ordine si de interventie sunt in alerta si pregatite pentru a actiona corespunzator necesitatilor.

Situatia este permanent monitorizata de Institutia Prefectului, Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta si Sistemul de Gospodarire a Apelor.

De asemenea, in zona judetelor Bacau, Galati, Vrancea, Vaslui, se afla un elicopter al MIRA cu jandarmi specializati in operatiuni de interventii in caz de inundatii, pregatit sa efectueze operatii de interventii acolo unde va fi nevoie.

Carmen Cioltan

consilier Cancelaria Prefectului

purtator de cuvant, Institutia Prefectului Bacau

Adauga un comentariu

*