Un star rock are mari şanse să nu ajungă la bătrâneţe

Un star rock are aproape de două ori şi jumătate mai multe şanse să moară în primii cinci de glorie decât un american sau un european obişnuit, potrivit unui studiu al Universităţii John Moores din Liverpool publicat în revista Journal of Epidemiology and Community Health, relatează AFP.

Echipa de cercetători a selectat 1.064 de muzicieni pe baza unui clasament al celor mai bune 1.000 de albume realizate în 2000 pentru mai multe genuri precum rock, pop, New Age, punk, rap, R&B şi muzică electronică.

În total, 100 de staruri, printre care Jimi Hendrix, Jim Morrison, Keith Moon, Brian Jones, Janis Joplin şi Kurt Cobain, au murit între 1956 şi 2005, o rată a mortalităţii de 7,3% pentru femei şi de 9,6% pentru bărbaţi.

În primii 25 de ani de la debutul lor glorios, riscul de moarte prematură este cu 70% mai mare pentru aceste staruri decât pentru restul populaţiei, iar acest risc creşte chiar până la 240% în primii cinci ani.

Pentru cei care au cunoscut faima în anii ’60 ÅŸi ’70, rata mortalităţii în primii cinci ani de succes este chiar de trei ori ÅŸi jumătate mai mare (+350%) decât cea a populaÅ£iei de referinţă.

Rockerii europeni au ieşit totuşi mai bine decât omologii lor americani, cu o mortalitate de două ori mai redusă, potrivit studiului condus de Mark Bellis şi John Ashton de la Departamentul de sănătate publică al Universităţii din Liverpool.

Pentru întregul eşantion, alcoolul şi drogurile sunt responsabile pentru mai bine de un sfert dintre decese.

Statistica vine deci să confirme un fenomen cunoscut, au remarcat cercetătorii. Responsabilii din domeniul sănătăţii publice, au adăugat ei, trebuie să se gândească de două ori înainte de a angaja un star pentru o campanie de sensibilizare.

‘Când comportamentul unei star este legat de abuzul de substanÅ£e de mare risc, este puÅ£in probabil ca tinerii să considere credibil mesajul de sănătate publică pe care acesta încearcă să-l promoveze’, avertizează studiul.ROMPRES

Comentarii

  1. naspa

Adauga un comentariu

*