Dosarul Kosovo în centrul dialogului diplomatic de la Bucureşti

Ministrul sârb de externe, Vuk Jeremic, a mulÅ£umit, marÅ£i, României pentru susÅ£inerea acordată Serbiei pe lângă instituÅ£iile europene de la Bruxelles în vederea aderării la Uniunea Europeană ÅŸi identificării unei „soluÅ£ii de compromis” în problema provinciei Kosovo.

Prezent la BucureÅŸti cu prilejul reuniunii anuale a diplomaÅ£iei române, ÅŸeful diplomaÅ£iei sârbe a subliniat că autorităţile de la Belgrad resping categoric ideea unei divizări a teritoriului naÅ£ional, însă sunt dispuse să meargă „foarte departe” în privinÅ£a acceptării dorinÅ£ei puternice ÅŸi legitime de autoguvernare a etnicilor albanezi, cu obligaÅ£ia din partea acestora să accepte compromisul respectării suveranităţii Serbiei.

La rândul său, ÅŸeful diplomaÅ£iei franceze, Bernard Kouchner, a insistat, marÅ£i, la finalul unei întrevederi cu ministrul de externe Adrian Cioroianu, că unitatea UE în privinÅ£a dosarului Kosovo trebuie menÅ£inută, pentru că ar fi o înfrângere pentru politica europeană ÅŸi de securitate comună să existe o separare între cei care recunosc un Kosovo independent ÅŸi cei care nu-l recunosc. „Unitatea Europei asupra acestei probleme dificile pe care o reprezintă Kosovo este unica soluÅ£ie”, a spus ministrul francez, precizând că poziÅ£ia UE diferă de cea a Rusiei sau a SUA.

Parisul, a amintit el, a cerut un termen suplimentar pentru reluarea dialogului între sârbi ÅŸi albanezii kosovari ‘în speranÅ£a unei rezolvări pozitive, cu acordul ambelor părÅ£i”.

Ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, a subliniat că România nu a pus niciodată în pericol unitatea UE prin poziÅ£ia sa în acest dosar, care are anumite particularităţi, dar pe care partenerii europeni le înÅ£eleg. „Unitatea UE pe un dosar atât de complex ÅŸi sensibil se construieÅŸte în timp, cu tenacitate ÅŸi în ambele sensuri. O soluÅ£ie acceptată de toate părÅ£ile implicate, o soluÅ£ie care să nu fie impusă ÅŸi nici unilaterală – iată ce credem noi că va dezamorsa tensiunea din regiune” – a spus ÅŸeful diplomaÅ£iei.

La rândul său, preÅŸedintele Traian Băsescu a arătat luni, la întâlnirea cu ambasadorii, că poziÅ£ia României rămâne neschimbată în ceea ce priveÅŸte dosarul Kosovo, susÅ£inând integritatea teritorială a statului suveran ÅŸi independent Serbia. „ÃŽn această toamnă putem avea momentul dificil al unei eventuale soluÅ£ii legate de Kosovo. PoziÅ£ia noastră rămâne nu intransigentă, dar în linia de până acum, anume că Serbia este un stat independent, suveran, a cărui integritate teritorială nu poate fi afectată. Dacă la nivelul comunităţii internaÅ£ionale se va lua o altă decizie, România va privi la această decizie în calitate de partener al decidenÅ£ilor, nu de pe poziÅ£ii ostile” – a afirmat ÅŸeful statului.

PreÅŸedintele a considerat că această poziÅ£ie a României trebuie susÅ£inută cu conÅŸtiinÅ£a împăcată faţă de partenerii noÅŸtri, mai ales că reprezintă poziÅ£ia oficială, răspicată, a ţării noastre din decembrie 2004, fiind arhicunoscută ÅŸi deci nu constituie o surpriză. „Nu trebuie înÅ£eles de aici că România va rupe consensul în interiorul UE, pentru că ÅŸi alte state au aceeaÅŸi poziÅ£ie ÅŸi putem achiesa la consens, cu menÅ£iunea poziÅ£iei noastre”, a subliniat Băsescu.ROMPRES

Adauga un comentariu

*