PD cere anchetarea alocarii banilor din invatamant

PD va cere în Parlament constituirea unei comisii de anchetă privind modul în care Guvernul a alocat banii pentru investiţii în învăţământul preuniversitar, a anunţat, duminică, la Poiana Braşov, preşedintele partidului, Emil Boc.

Democraţii au decis, în şedinţa cu grupurile parlamentare din Senat şi Camera Deputaţilor, să solicite, la începutul sesiunii, constituirea unei comisii de anchetă care să cerceteze modul în care Executivul a alocat banii pentru investiţii în învăţământul preuniversitar. Iniţiativa a aparţinut deputatului Anca Constantinescu şi a fost asumat de parlamentarii democraţi.

PD nu acuză doar distribuÅ£ia cilentelară a fondurilor, a explicat Boc, ci ÅŸi faptul că foarte multe dintre alocări s-au făcut fără fundamentare din partea autorităţilor locale. Liderul PD a respins argumentul Executivului – că mulÅ£i primari nu ar fi fost în stare să cheltuie fondurile alocate. „Problema nu este la primari, este la Guvern”, a explicat preÅŸedintele PD, acuzând faptul că banii au fost alocaÅ£i cu întârziere, iar Guvernul a complicat „enorm” mecanismul de plată, renunţând la relaÅ£ia directă primărie – firmă de construcÅ£ii.

Ultima alocare de fonduri pentru investiÅ£iile în învăţământul preuniversitar a fost contestată vehement de PD. Astfel, în declaraÅ£iile sale publice, Boc a subliniat că PD a alocat banii, atât timp cât a deÅ£inut protofoliul EducaÅ£iei, „fără niciun fel de conotaÅ£ie politică”. El a invocat hotărârea de Guvern din martie, „necontestată de nimeni”, potrivit căreia 31% dintre fonduri reveneau localităţilor conduse de democraÅ£i, tot 31% ÅŸi celor conduse de pesediÅŸti, iar 24% celor conduse de liberali.

ÃŽn schimb, în iunie, a exemplificat Boc, numai 15% dintre bani s-au dus la PD, PSD a primit 17%, iar PNL s-a ales cu 65%. ÃŽn urma „ÅŸantajului PSD”, a susÅ£inut preÅŸedintele PD, la ultima alocare, cea din august, PSD a primit 38,8%, PNL 42,6%, iar PD 7,6%. Modul în care banii s-au împărÅ£it, a subliniat preÅŸedintele PD, constituie „o mită politică fără precedent din bani publici”. „ÃŽn acest fel Tăriceanu îşi cumpără cu bani publici liniÅŸtea în PNL ÅŸi susÅ£inerea PSD”, a adăugat Boc, arătând că banii ar trebui să servească interesul public, nu cel de partid.

Boc a arătat că există 320 de obiective ÅŸcolare în localităţi conduse de primari PD care nu au primit „niciun leu”, periclitându-se astfel, în opinia democraÅ£ilor, începerea anului ÅŸcolar. „Nu vindem educaÅ£ia aÅŸa cum în unele ţări se vinde pe banane interesul public. România riscă să devină un stat bananier dacă acest Guvern continuă asemenea practici. ÃŽn UE alocările de fonduri se fac pe criterii obiective, apolitice, fără să se Å£ină cont de culoarea politică a primarilor care gestionează comunităţile respective. Prin ceea ce fac, Tăriceanu ÅŸi ai lui sfidează cetăţenii României, sfidează comunităţile locale, sfidează principiul descentralizării, sfidează în ultimă instanţă bunul simÅ£”, a conchis liderul PD.

Modul de alocare a fondurilor a stârnit protestul mai multor organizaţii ale PD. (NewsIn)

Adauga un comentariu

*