Medicii preferă străinătatea, în pofida strategiilor atrăgătoare ale Ministerului

Un număr de 3.500 de medici şi farmacişti au depus, de la începutul anului, cereri pentru eliberarea certificatelor de conformitate prin care le sunt recunoscute studiile şi le permit să lucreze în străinătate, deşi Ministerul Sănătăţii elaborează strategii pentru a preveni deficitul de medici.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, dintre cele 3.500 de cereri, 2.800 au fost deja rezolvate, iar alte 700 se află în lucru.De asemenea, au fost înregistrate 2.600 de cereri prin care asistenţii medicali şi moaşele solicitau adeverinţe de conformitate care să le ateste pregătirea profesională, iar dintre acestea1.550 au fost rezolvate.

Ministerul Sănătăţii a precizat, marţi, că doar o parte dintre cei care care solicită aceste certificate şi adeverinţe lucrează în străinătate sau vor pleca imediat şi că unii fac solicitarea doar în eventualitatea apariţiei unei oportunităţi de angajare în ţările Uniunii Europene.

Certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătăţii de la data de 15 ianuarie 2007, iar acestea sunt necesare recunoaşterii în celelalte state membre UE, a titlurilor de calificare dobândite în România în profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist şi moaşă.

Pe de altă parte, în strategia Ministerului Sănătăţii pentru perioada 2008-2010 sunt specificate măsuri care trebuie luate pentru ca medicii să fie încurajaţi să lucreze în comunităţi izolate şi zone defavorizate din rural precum şi măsuri care să prevină deficitul de personal sanitar : locuinţe de serviciu, compensarea la cerere din fonduri publice a chiriei pe baza contractului de închiriere, atribuirea gratuită a unui teren intravilan medicilor care vor să-şi construiască o locuinţă într-o zonă defavorizată . Strategia 2008-2010 prevede şi acordarea unui spor de 50% la salariul de bază pentru personalul de specialitate medico-sanitar încadrat cu contract individual de muncă, dotarea cu prioritate a cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi ambulatorie de specialitate cu mobilier şi aparatură medicală achiziţionate din fonduri suportate de bugetul local.

Alte măsuri pentru încurajarea stabilirii medicilor în zone defavorizate cuprinse în strategia Ministerului Sănătăţii pentru 2008-2010 se referă la tarife reduse cu 50% pentru energia electrică, gaze naturale, energie termică şi apă potabilă furnizate din reţeaua publică, pentru consumurile casnice menajere, în limita unor consumuri normate pe familie stabilite de către consiliile locale. Diferenţele de tarif pentru serviciile privind livrarea energiei electrice, a gazelor naturale, energiei termice şi apei potabile, se suportă din bugetul local. De asemenea, medicii ar putea fi scutiţi de la plata taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, precum şi de la impozitul pe teren până la împlinirea a 10 ani de la data la care i s-a atribuit terenul pe care să-şi construiască o casă.

Ultimele date statistice pe care le deţine Ministerul Sănătăţii, din anul 2005, arată că numărul de pacienţi de care se ocupă un medic în rural este de şase ori mai mare decât în urban. Regiunile defavorizate sunt , potrivit datelor furnizate de Minister cea de Sud şi Sud-Est cu 773, respectiv 655 de pacienţi la un singur medic.Regiunea de Nord-Est se cea mai slab acoperită cu medici în rural: 2778 locuitori la un medic. De asemenea, numărul de asistente comunitare este mic, la o asistentă comunitară revenind 26 265 de persoane. Mai mult, în mediul rural există 98 de localităţi fără medic.
NewsIn

Adauga un comentariu

*