Guvernul a adoptat un proiect de Lege pentru modificarea legii asigurărilor

Avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se va face în cazul accidentelor rutiere uÅŸoare soldate doar cu pagube materiale ÅŸi în baza unui formular tipizat eliberat de societăţile din domeniul asigurărilor, denumit „constatare amiabilă de accident”, reducându-se astfel timpul de soluÅ£ionare a evenimentelor rutiere uÅŸoare ÅŸi plata daunelor, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului României.

Guvernul a adoptat, în acest sens, un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România.

Potrivit comunicatului de presă, promovarea acestui proiect de Lege va asigura armonizarea întregii legislaţii cu incidenţă asupra domeniului asigurărilor cu prevederile având în vedere că legislaţia actuală nu reglementează Constatarea amiabilă de accident.

Potrivit noilor prevederi, pentru evenimentele în care au fost implicate două vehicule, din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societăţilor din domeniul asigurărilor se poate face în baza unui formular tipizat, eliberat de societăţile din domeniul asigurărilor. În acest formular vor fi consemnate circumstanţele producerii evenimentului, datele personale de identificare, ale vehiculelor implicate, precum şi ale propriilor asiguratori.

Despăgubirea se stabileşte şi se efectuează în baza asigurării valabile la data producerii accidentului, fără a mai fi necesar acordul asiguratului din vina căruia s-a produs paguba, ori prin hotărâre judecătorească, se precizează în comunicat. În cazul despăgubirii prin hotărâre judecătorească, drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse de vehicule aflate în proprietatea persoanelor asigurate în România se exercită împotriva asiguratorului de răspundere civilă, în limitele obligaţiei acestuia, cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenienţi forţaţi.

Drepturile persoanelor păgubite prin accidente produse pe teritoriul României de către vehicule aflate în proprietatea unor persoane asigurate în străinătate vor fi exercitate împotriva asiguratorului, după caz, prin reprezentanţele de despăgubiri sau prin Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Forma, dimensiunile, conÅ£inutul, precum ÅŸi procedurile privind utilizarea formularului tipizat sunt stabilite prin Norme emise de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Formularul „constatării amiabile de accident” este acelaÅŸi în toate ţările Uniunii Europene, putând fi utilizat de asigurat indiferent de locul unde are loc accidentul sau de limba în care este redactat documentul.

Adauga un comentariu

*