RoÅŸcaÅ£ii – pe cale de dispariÅ£ie

În istoria omenirii au existat multe personalităţi roşcate: William Shakespeare, Cristophor Columb, Vincent Van Gogh. Cu toate acestea, în mai puţin de 50 de ani o asemenea culoare a părului va deveni o mare raritate. Un asemenea pronostic de senzaţie a fost prezentat joi în revista americană National Geographic.

În ultimul său număr, această publicaţie cu profil ştiinţific prezintă concluziile unor geneticieni, care afirmă că la ora actuală doar 2 procente dintre oamenii din întreaga lume sunt purtători ai genei responsabile de părul roşu.

De asemenea, are loc o reducere dramatică a numărului acestor purtători, în urma căsătoriilor ‘mixte’. Cu alte cuvinte, dacă unul dintre soÅ£i are părul roÅŸcat natural, copilul său se na naÅŸte mai degrabă nu roÅŸcat, ci moÅŸtenind culoarea părului de la celălalt părinte.

Potrivit National Geographic, culoarea roşie a părului a apărut în Europa de Nord acum câteva mii de ani, ca urmare a mutaţiei unei anumite gene. În opinia cercetătorilor, cauza acestui fenomen o reprezintă tendinţa organismului de a asigura sinteza vitaminei D, în condiţiile unui număr insuficient de zile însorite. Se ştie că vitamina D este necesară pentru formarea oaselor şi sprijinirea echilibrului chimic.

Cei mai mulţi roşcaţi locuiesc în Scoţia, unde purtători ai genei responsabile de părul roşu sunt aproape 40% din populaţie. Totodată, doar 13% dintre aceştia au părul roşcat.ROMPRES

Adauga un comentariu

*