Ploile torenţiale au afectat mai multe judeţe ale ţării

Ploile torenţiale din noaptea de sâmbătă spre duminică au afectat puternic localităţile Sâmbăta de Sus şi Lisa din judeţul Braşov, iar 50 de turişti aflaţi în pensiunile din aceste zone au fost mutaţi la hotel din cauza apei care a pătruns în interior. Şase podeţe din localitatea Sâmbăta de Sus au fost rupte de apă, iar aproximativ 100 de case sunt inundate în localitatea Lisa, în urma ruperii podului din centrul comunei.

Sute de case izolate, opt localităţi fără curent electric, două case arse în incendii provocate de trăsnet şi un mort este bilanţul inundaţiilor cauzate de ploile torenţiale şi fenomenele electrice de sâmbătă seara în judeţul Suceava.

În Hargita, unsprezece localităţi au rămas nealimentate parţial cu energie electrică, după ce trăsnetele au lovit şi avariat posturile de trasformare. Fulgerele au afectat trei linii de medie tensiune şi 57 de posturi de trasformare din localităţile Sânsimion, Cetăţuia, Corund, Ocna de Sus şi Ocna de Jos, Vărşag, Atid, Cuşmed, Ivo, Atia şi Şiclod.

În judeţul Neamţ, un drum comunal din localitatea Pipirig a fost blocat de aluviuni, pe o distanţă de 50 metri, în aceste condiţii, 40 de case fiind parţial izolate. De asemenea, fântânile gospodăriilor au fost inundate de torenţi.

În Vrancea, deşi precipitaţiile maxime au atins, în ultimele 24 de ore, 20 litri/metru pătrat, nu au creat probleme autorităţilor. Precipitaţiile maxime au fost înregistrate în zona de munte a judeţului, respectiv Vintileasca, Lepşa şi Colacu.

Opt localităţi din judeÅ£ul Buzău au rămas fără energie electrică, în urma ploilor ÅŸi a vântului puternic. „Opt sate din zonele Berca ÅŸi Bisoca sunt lipsite de energie electrică, dar zece echipe de la Electrica sunt pe teren pentru a remedia defecÅ£iunile”, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău. De asemenea, circulaÅ£ia pe Drumul NaÅ£ional 10 Buzău-BraÅŸov a fost restricÅ£ionată duminică în zona Barajului Siriu, între orele 0,00 ÅŸi 4,00, din cauza căderilor de aluviuni ÅŸi de bolovani.

Un tânăr de 15 ani, din comuna dâmboviţeană Vişina, a murit, duminică, după ce a fost lovit de un trăznet în timp ce se afla pe islazul comunal cu vitele la păscut. Prefectura Dâmboviţa a precizat că, din cauza furtunii şi a precipitaţiilor abundente de duminică, o casă din municipiul Târgovişte a fost inundată, iar pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa au intervenit cu o autospecială pentru evacuarea apei din gospodărie.În municipiul Târgovişte, cantitatea de precipitaţii a fost de 36 litri/mp.

AdministraÅ£ia NaÅ£ională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare meteorologică de cod portocaliu pentru 11 judeÅ£e. Astfel, în intervalul 26 august, ora 0,00 – 27 august ora 0,00, în judeÅ£ele Vrancea, Bacău, Buzău ÅŸi Prahova ÅŸi în zona de munte a judeÅ£elor Suceava, NeamÅ£, DâmboviÅ£a, ArgeÅŸ, Harghita, Covasna ÅŸi BraÅŸov vor fi ploi torenÅ£iale, iar cantităţile de apă vor depăşi local 50 l/mp ÅŸi izolat 70-80 l/mp.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*