Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile Rompetrol

Preşedintele şi proprietarul grupului Rompetrol, Dinu Patriciu a vândut 75% din acţiunile companiei către către operatorul de stat Kazmunaigaz din Kazahstan. Firma elveţiană Rompetrol Holding, controlată de Patriciu, va păstra 25% din acţiunile grupului Rompetrol, iar Patriciu va rămâne în continuare preşedinte şi director general.

Dinu Patriciu şi Phil Stephenson sunt acţionari ai Rompetrol Holding SA Elveţia (Patriciu cu 80%, Stephenson cu 20 %), firmă care deţine Rompetrol Group NV Olanda.

Acţiunile Rompetrol Rafinare, principalul activ deţinut de grupul Rompetrol, au urcat rapid la bursă, cu 10 puncte, după anunţul privind vânzarea a 75% din grupul Rompetrol către compania Kazmunaigaz din Kazahstan, iar tranzacţiile cu acest titlu au fost suspendate.

The Rompetrol Group NV (TRG) a înregistrat în primul semestru al acestui an ( ianuarie-iunie) o cifră de afaceri de 2,79 miliarde USD, cu 3% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când cifra de afaceri era de 2,71 miliarde USD. Profitul operaţional (EBITDA) al Grupului a atins 115 milioane USD, cu 83% mai mult decât în perioada similară din 2006 când era de 63 milioane USD, şi cu peste 25 % mai mare decât suma bugetată la începutul anului.

În acelaşi timp, profitul net al Grupului a înregistrat o valoare de 21 milioane USD, cu 35% mai mare decât în primul semestru al anului 2006 când indica 16 milioane USD.

Cifra de afaceri înregistrată în al doilea trimestru, la nivel de grup, este de 1,55 miliarde USD – o creÅŸtere de 12% faţă de 1,38 miliarde, anul trecut. Profitul operaÅ£ional al TRG în al doilea trimestru (aprilie – iunie) a crescut cu 35%, ajungând la 74 milioane USD faţă de 55 milioane USD în aceeaÅŸi perioadă a anului 2006.

Adauga un comentariu

*