Centenar Cristofor Vitencu

Bacauanii au omagiat in aceste zile memoria lui Cristofor Vitencu, poet, publicist si actor de la a carui nastere s-au implinit 100 de ani (17 august 1907 – 28 iulie 1970). Evenimentul a fost organizat de Biblioteca judetului, “C. Sturdza”, in colaborare cu Societatea de Stiinte Filologice, Filiala Bacau.

Coincidenta aniversara

Intalnirea, desfasurata in Sala Multimedia a bibliotecii, a fost moderata de bibliotecarul Ana Chiscop, iar interventiile au apartinut conf. univ. dr. Ioan Danila, istoricului Eugen Sendrea, Nicolae Rosioru si Florin Blanarescu – actori si Catalin Vitencu – fiului celui omagiat. Catalin Vitencu, nascut, printr-o coincidenta a destinului, in aceeasi zi cu tatal sau, a fost sarbatorit in acelasi context, printr-o supriza-cadou pusa la cale de conf. univ. dr. Ioan Danila.

Actori si presedinti

Invitatii au vorbit celor prezenti la manifestare despre lucruri necunoscute din viata si activitatea celui comemorat, dar si-au amintit si despre alte nume care s-au intersectat la un moment dat cu destinul lui Cristofor Vitencu: despre scriitorul si omul de teatru Victor Ion Popa, despre renumitul actor roman Constantin Tanase sau despre un personaj care acum este ilustru, si anume…actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu (in postura de june spectator la Teatrul «Bacovia », pe cand era elev in clasa a X-a la Liceul Nr. 4).
Ana Chiscop a tinut, la finalul manifestarii, sa mai aminteasca un nume special pentru Bacau: «personal, am simtit azi lipsa lui Octavian Voicu. Ne-ar fi spus sigur cateva cuvinte despre Vitencu, pentru ca era o enciclopedie a Bacaului ».

Bucovinean de origine, Cristofor Vitenco se identifica azi cu istoria teatrului bacauan. A jucat in peste 30 de piese. Ultima piesa jucata a fost « Cantec de inima albastra” pe 21.03.1967.

Aida PULPAN

Adauga un comentariu

*