BVB calculează indicii bursieri după o nouă metodologie, începând de luni

Bursa de Valori Bucureşti /BVB/ va calcula indicii bursieri după o nouă metodologie începând de luni, 27 august, când intră în vigoare şi noua structură a acestora.

BVB a stabilit miercuri ponderile deÅ£inute de companiile listate în noua structură a indicilor bursieri, după ce la începutul săptămânii a modificat componenÅ£a indicelui BET, care reflectă evoluÅ£ia celor mai lichide 10 companii listate, eliminând societăţile Oltchim ÅŸi AzomureÅŸ ÅŸi introducând compania farmaceutică Biofarm ÅŸi casa de brokeraj Broker Cluj, alături de cele opt companii care au fost menÅ£inute în componenÅ£a BET – Banca Transilvania, BRD, Petrom, Rompetrol Rafinare, Transelectrica, Impact, Antibiotice, Turbomecanica.

Ponderea fiecărui simbol bursier în componenÅ£a indicelui BET, valorile factorilor de „free float” (ponderea acÅ£iunilor tranzacÅ£ionate liber) ÅŸi valorile factorilor de reprezentare au fost calculate de către BVB pe baza preÅ£urilor de închidere stabilite în ÅŸedinÅ£a de tranzacÅ£ionare de miercuri, 22 august.

ÃŽn noua structură a indicelui BET, cea mai mare pondere o deÅ£ine Banca Transilvania – 19,95 la sută, urmată de Petrom – 19,93 la sută, BRD – 19,90 la sută, Rompetrol Rafinare – 10 la sută, Transelectrica ÅŸi Impact – cu câte 7,77 la sută, Biofarm – 5,13 la sută, Antibiotice – 4,34 la sută, Broker Cluj – 3,33 la sută, Turbomecanica – 1,88 la sută.

La indicele BET-FI, SIF3 Transilvania are o pondere de 23,22 la sută, SIF5 Oltenia – 22,62 la sută, SIF1 Banat CriÅŸana – 19,36 la sută, SIF4 Muntenia – 17,68 la sută ÅŸi SIF2 Moldova – 17,11 la sută.

ÃŽn structura indicelui general al bursei BET-C, cele mai mari ponderi sunt deÅ£inute de BRD- 19,77 la sută, Petrom – 19,63 la sută ÅŸi Alro Slatina – 13,39 la sută.

Noua metodologie de calcul a indicilor dezvoltaţi de BVB urmăreşte să crească relevanţa indicilor BVB şi să transforme indicii BET şi BET-FI în principalele active suport pentru piaţa instrumentelor financiare derivate din România şi pentru crearea de produse financiare structurate.

Indicele BET (Bucharest Exchange Trading Index) a fost lansat la data de 19 septembrie 1997 cu o valoare de start de 1.000 de puncte, fiind primul indice bursier dezvoltat de BVB. BET îşi propune să ofere investitorilor şi publicului o imagine sintetică asupra evoluţiilor cotaţiilor celor mai lichide 10 acţiuni admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB (cu excepţia titlurilor SIF).

BET este un indice de preÅ£uri ponderat cu capitalizarea „free float-ului” companiilor care fac parte din componenÅ£a sa. Ponderea maximă pe care un simbol bursier o poate deÅ£ine în indicele BET este de 20 la sută.

Indicele BET-C (Bucharest Exchange Trading Composite Index) a fost lansat la data de 16 aprilie 1998, având valoarea de start de 1.000 puncte şi arată o imagine de ansamblu asupra evoluţiilor cotaţiilor tuturor acţiunilor admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată administrată de BVB (cu excepţia titlurilor SIF).

Indicele BET-FI (Bucharest Exchange Trading Investment Funds Index) a fost lansat la data de 31 octombrie 2000, cu o valoare de start de 1.000 de puncte, fiind primul indice bursier sectorial dezvoltat de BVB, şi arată evoluţia cotaţiilor acţiunilor emise de societăţile de investiţii financiare /SIF/.ROMPRES

Adauga un comentariu

*