DeclaraÅ£iile lui RemeÅŸ atrag procese pentru „cacealmaua aviară”

După ce ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remeş a recunoscut, vineri, că ministerul nu are nici un document care să ateste gripa aviară din România, reprezentanţii firmelor de pe platforma avicolă Codlea, Braşov, au anunţat că îşi pregătesc deja dosarele pentru a da în judecată statul român, transmite corespondentul AMOS News.

Dionisie Manole, directorul companiei Avicod Codlea, a anunţat că va începe o acţiune în justiţie împotriva Ministerului Agriculturii pentru recuperarea pagubelor suferite anul trecut în timpul crizei gripei aviare.

„Noi am avut pagube colaterale de aproximativ 10 miliarde de lei vechi, iar o altă companie din cooperaţie – Verbatrans SRL – a avut la rândul ei pagube de aproximativ 25 de miliarde de lei vechi. Vom analiza situaţia şi vom ataca în instanţă ministerul pentru a ne recupera pagubele”, a declarat Manole la aflarea declaraţiilor ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, potrivit cărora în minister nu există documente care să dovedească existenţa gripei aviare în România.

Mai mult, Manole spune că boala care a existat pe platforma avicolă de la Codlea este o pseudopestă care nu necesita măsurile de siguranţă care s-au luat anul trecut şi care au condus la retragerea unor loturi imense de carne de pasăre de la vânzare, precum şi la omorârea întregilor efective de păsări ce erau crescute pe platformă.

Două companii de pe platforma de la Codlea, Patiprod SRL şi Broilerom SRL, au pierdut finanţări nerambursabile de aproximativ două miliarde de euro, deoarece anunţul ministrului Agriculturii de atunci, Gheorghe Flutur, că pe platforma Codlea ar exista virusul gripei aviare, a blocat contractele cu SAPARD-ul. Singura companie care a reuşit să ia bani de la SAPARD a fost Avicod Codlea, aceasta reuşind să încheie contractul înainte de izbucnirea scandalului.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Decebal Traian Remeş, a declarat vineri că ministerul pe care îl conduce nu are nici un document care să ateste faptul că în România a existat virusul gripei aviare. El a mai spus că garantează public că ministerul nu are nici un document care să certifice existenţa virusului aviar în România.

Ministrul Agriculturii a precizat că în această situaţie Ministerul Agriculturii aşteaptă sentinţe judecătoreşti favorabile tuturor celor care au avut pierderi pentru că nu poate da despăgubiri fără a avea ca şi document un buletin de analiză în acest sens.

„În Ministerul Agriculturii nu avem o dovadă medicală, un buletin de analiză care să certifice fără tăgadă existenţa gripei aviare. Neavând acest document, nu pot să trec şi să despăgubesc pe cei care au suferit pagube urmare a acţiunilor unor autorităţi lacome să facă pe apă chioară bani frumoşi”, a spus Remeş.

Potrivit sursei citate, Ministerul Agriculturii nu se va adresa în instanţă pentru a-i trage la răspundere pe cei vinovaÅ£i de „isteria gripei aviare” din România deoarece nu a suferit o pagubă, banii pentru măsurile luate în acea perioadă fiind de la bugetul de stat.

Decebal Traian Remeş l-a acuzat, totuşi, pe fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, că „şi-a arogat competenţe, atribuţii şi roluri pe care nu i le dădeau funcţia” deoarece „a dorit să fie foarte des în compania mediei şi mai ales a televiziunii”.

În replică, fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, a prezentat public două buletine de analiză care atestă existenţa virusului gripei aviare la probele prelevate de la păsări moarte din România.

Acesta a oferit presei un buletin de analiză al Institutului Naţional de Diagnostic şi Sănătate Animală, dar şi un buletin eliberat de Laboratorul Veterinar Weybridge din Marea Britanie, ambele atestând existenţa virusului gripei aviare în probele recoltate în acea perioadă de autorităţile sanitar-veterinare din Românie.

Gheorghe Flutur a catalogat drept o „neruÅŸinare” ipotezele potrivit cărora în România nu a existat virusul gripei aviare. El a criticat dur ÅŸi a contrazis declaraÅ£iile făcute de actualul ministru al Agriculturii, Decebal Traian RemeÅŸ, potrivit cărora ministerul nu are nici un document care să ateste prezenÅ£a virusului gripei aviare în România, ÅŸi a spus că RemeÅŸ „nu a căutat cât trebuie documentele”.

„Mandatul de ministru l-am predat cu proces-verbal lui Dan Motreanu. Când predai un minister nu predai şi viruşii. Dacă ar fi avut o minimă bunăvoinţă să se uite în documentele de despăgubire de la secretariatul general al Ministerului Agriculturii, vedea documentele”, a spus Flutur.

El a catalogat drept un act de iresponsabilitate declaraţiile privind faptul că nu există dovezi privind existenţa gripei aviare în România şi a spus că în timpul focarelor de gripă aviară nu şi-a depăşit în niciun fel atribuţiile deoarece era preşedintele comitetului care gestiona acea criză.

Amos News

Adauga un comentariu

*