Ofiţer român distins post-mortem de Muzeul Holocaustului din Israel

Muzeul Holocaustului din Israel i-a acordat distincţii onorifice unui ofiţer român în rezervă care a salvat de la deportarea în lagărele naziste mai mulţi evrei din România, relatează miercuri AP.

Teodor Criveanu a fost inclus în grupul ‘Righteous Among the Nations’ – o asociaÅ£ie onorifică în care sunt reunite persoanele de alte etnii care i-au salvat pe evrei de naziÅŸti, fondată de Yad Vashem (Centrul NaÅ£ional de Comemorare a Victimelor Holocaustului). Willie Criveanu a primit distincÅ£ia în numele tatălui său.

Şase milioane de evrei din Europa au fost ucişi de naziştii germani sau de aliaţii lor în timpul celui de-al doilea război mondial.

Peste 20.000 de evrei din Cernăuţi, România, au fost arestaţi în timpul războiului şi urmau să fie deportaţi în lagărele de exterminare.

Ca ofiţer în rezervă în armata română, Criveanu a primit sarcina de a prezenta autorităţilor o listă cu evreii de care era nevoie pentru munca în ghetou şi care urmau astfel să fie cruţaţi de deportarea în lagărele de concentrare. Potrivit mărturiilor adunate de Yad Vashem, Criveanu şi-a riscat viaţa eliberând permise peste limita admisă, inclusiv unor evrei care nu erau necesari ca forţă de muncă. Numeroşi evrei din România au fost astfel salvaţi, dar nu s-a putut face o estimare exactă.

Teodor Criveanu s-a căsătorit cu fiica unuia dintre evreii pe care i-a salvat şi a murit în România în 1988.

‘ViaÅ£a tatălui meu a fost clădită pe dreptate ÅŸi corectitudine. A fost un mare iubitor de oameni, aÅŸa era firea lui’, a declarat Willie Criveanu la ceremonia de decernare. ‘A fost un dar de la Dumnezeu pentru familia mamei mele ÅŸi pentru mulÅ£i alÅ£ii’, a adăugat el.

Peste 21.000 de ne-evrei au fost onoraÅ£i de Yad Vashem, printre care ÅŸi Oskar Schindler, salvatorul a peste 1.000 de evrei din viaÅ£a căruia s-a inspirat filmul ‘Lista lui Schindler’. Dintre aceÅŸtia, 53 sunt români.ROMPRES

Adauga un comentariu

*