Podul provizoriu de la Serbanesti va fi distrus controlat

Autoritatile locale vor realizata o bresa in punctul cel mai de jos al drumului provizoriu de langa podul de la Serbanesti pentru deversarea controlata a surplusului de apa de pe raul Bistrita, daca debitul va depasi 70mc/s, circulatia urmand a se desfasura pe ruta ocolitoare de la Letea Veche.

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau s-a intrunit in dimineata zilei de 7 august pentru a analiza situatia caderilor de precipitatii din aceasta perioada pe raza judetului Bacau in vederea stabilirii masurilor ce se impun a fi implementate cu scopul evitarii sau diminuarii pagubelor ce ar putea fi produse de eventualele viituri, potrivit atentionarilor meteorlogice pentru perioada 7-9 august.

“Desi ploile sunt absolut necesare pentru diminuarea fenomenului de seceta, cantitatile mari de apa inregistrate pe perioade scurte de timp, pot provoca inundatii, motiv pentru care evolutia fenomenelor hidrometeorologice trebuie monitorizata cu foarte mare atentie, pentru a putea interveni in timp util la aparitia unor situatii de urgenta si a evita repetarea evenimentelor din anii precedenti”, a declarat prefectul Gabriel Berca, presedintele Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau.

In vederea imbunatatirii capacitatii de raspuns si pregatirii comunitatilor locale, s-a dispus luarea urmatoarelor masuri de catre presedintii comitetelor locale pentru situatii de urgenta:

* instituirea serviciului de permanenta la primariile din zona de risc, cu personal corespunzator;
* inspectarea si curatarea sectiunilor de scurgere a apelor, podurile si podetele cunoscute din evolutiile anterioare pentru capacitatea lor de a fi blocate de resturi vegetale si de a impiedica scurgerea normala a apelor provenite din precipitatii;
* indepartarea eventualelor cantitati de masa lemnoasa si alte resturi vegetale din punctele critice ce pot fi favorabile formarii de torenti;
* prealarmarea serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta constituite la nivelul localitatilor in vederea asigurarii interventiilor operative pe tipuri de risc;
* verificarea si completarea dotarilor posturilor de incendiu la nivelul centrelor de comuna

Ulterior acestei intalniri, subprefectul Neculai Olaru a avut o intrevedere cu reprezentantii Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Bacau, Sistemul de Gospodarire a Apelor Bacau, SC Hidroelectrica SA Bacau si Primaria municipiului Bacau.

Discutiile purtate au vizat situatia extrema a depasirii cotelor de inundatii pe raul Bistrita, scopul fiind identificarea solutiilor optime care sa conduca la evitarea pagubelor in eventualitatea in care cantitatile de apa ar depasi 50-60 l/mp, in special pe raul Trebes, precum si procedura standard de actiune in cazul in care ar fi necesara deversarea apelor raului Bistrita prin brese controlate in drumul de la Serbanesti.

In acest sens, s-a stabilit ca va fi realizata o bresa in punctul cel mai de jos al drumului provizoriu de langa podul de la Serbanesti pentru deversarea controlata a surplusului de apa de pe raul Bistrita, daca debitul va depasi 70mc/s, circulatia urmand a se desfasura pe ruta ocolitoare de la Letea Veche.

Potrivit declaratiilor viceprimarului municipiului Bacau Constantin Scripat, “la cele doua capete ale drumului sunt asigurate doua posturi permanente de supraveghere a circulatiei 24 de ore din 24 de ore, reprezentantii Politiei Primariei fiind instruiti pentru redirijarea circulatiei si evacuarea masinilor de pe pod in cazul in care ar fi necesara deversarea. Constructorii podului au fost, de asemenea, instruiti cu privire la modul de actiune in caz de necesitate. Situatia este sub control si nu sunt motive de ingrijorare.”

De asemenea, reprezentantul SC Hidroelectrica SA Bacau a dat asigurari ca nu sunt motive de alarmare: “prognozele hidrometeorologice nu sunt ingrijoratoare, masurile care se impun fiind in special de monitorizare si informare, la acest moment precipitatiile fiind in capacitate de 30 l/mp”.

Comentarii

  1. dom’le ce sa mai discutam….ne-a pus dumnezeu mana in cap procopsindu-ne cuACEASTA ADMINISTRATIE………….
    UNUL ,DIN CEI CARE AU JUDECAT CAZUL SA FI SPUS
    ,,BA DA DACA TOTUSI PLOUA”…DACA PROTIPENDADA ASTA DE ,EUNUCI’ ACIUATA PRIN CONSILIUL LOCAL
    NU STIE SA APRECIEZE BANUL DECAT DACA SE DUCE IN BUZUNARUL LOR IAR PE CEL LUAT DIN TRANSPIRATIA
    LOCUITORILOR PRIN TAXELE SI IMPOZITELE MARI IL
    ARUNCA FARA RESPONSABILITATE ESTE NORMAL SA AJUNGA LA ASTFEL DE METODE……AUZI SA DARAME CEEA CE A COSTAT O GRAMADA DE BANI.BRAVOS NATIUNE.

  2. sa-l distruga de tot dle je, poate cu ocazia asta ii ia apa si pe toti nesimtitii astia care confunda bacaul ca pe propria lor mosie. se cred vesnici pe functii efemere. n-au invatat nimic din greselile altora.

  3. dle BY…..
    ESTE CEVA INIMAGINABIL SI AM S-O PORNESC DE LA CE-I FAC ,,BAIETII” PNL-ISTI LUI PLACINTA CARE
    ERA LIBERAL DE PE VREMEA COMUNISTILOR.DECI, FIIND CEA MAI MARE(INDISCUTABIL) ENTITATE
    INTELECTUALA DIN PNL ,AU INCEPUT SA I-O COACA
    CU ,PAIATELE’SI PINOCHIOSII LOR,AU DECLANSAT
    ACTIUNEA,TINICHEAUA DE COADA’NUMAI CA CU PLACINTA N-O SA LE MEARGA.PE URMA PARODIILE ASTEA POLITICE CULMINEZA IN ACEASTA VARA CU
    NUVELELE, CET,TENERIFE ,TORINO IGLESIAS AVAND CA
    PUNCT MAXIM CULMINANT,,PODUL LUI APPOLODOR
    STAVARACHE SI DEVIATIA(NU DEVIERE)PANCHISTO TEHNICA CARE VA,,VENI APA SI-L VA LUA”CU
    TOT CU PRIMUL MANOLE AL BACAULUI.DAR FATA SUBTIRE CU BAN PUBLIC SE TINE SI MAI ESTE PUTIN SI GATA……..ALTII.

Adauga un comentariu

*