Si la ei se prabusesc! Un pod s-a darimat in Minneapolis

Cel putin noua persoane si-au pierdut viata dupa ce un pod rutier care traverseaza fluviul Mississippi s-a prabusit ieri seara la Minneapolis, in Minnesota, a anuntat seful serviciilor de pompieri din oras, Jim Clack, citat de AFP.

„In acest stadiu, avem confirmarea existentei a noua morti si ne asteptam ca acest bilant sa se agraveze”, a declarat Clack.

El a spus ca 60 de persoane au fost spitalizate, iar operatiunile de salvare au fost intrerupte din cauza lasarii intunericului. „Sunt prea multe ramasite in fluviu pentru a continua in aceasta seara”, a explicat el.

Mai multe vehicule au cazut in fluviu, dupa ce podul cu opt benzi s-a prabusit la o ora de mare afluenta, putin dupa ora locala 18.00 (astazi, 2.00, ora Romaniei). Numarul vehiculelor care au cazut in fluviu ar fi cuprins intre 50 si 100, potrivit diferitelor estimari.

Departamentul pentru Securitate Interna a anuntat ca nu are indicii ca prabusirea podului ar fi fost cauzata de un act terorist.

„Evident, este o catastrofa de proportii istorice”, a declarat guvernatorul statului Minnesota, Tim Pawlenty.

Podul cu lungime de 150 de metri si o inaltime de 20 de metri, fusese construit cu 40 de ani in urma, din otel si beton, si nu mai fusese supus de mult timp unor reparatii, informeaza Reuters. Podul, pe care se circula bara la bara la ora accidentului, s-a curbat si s-a prabusit in rau. Cauza accidentului nu este cunoscuta pentru moment, a anuntat politia statului Minnesota.

Guvernatorul a precizat ca podul fusese inspectat in 2005 si 2006, iar Departamentul de Transport al statului Minnesota nu a descoperit defecte structurale la aceste verificari. Podul era insa supus unor reparatii superficiale, se repara asfaltul, semnele de circulatie si parapetul.

Potrivit autoritatilor, podul este tranzitat zilnic de 200.000 de vehicule.

Un autobuz scolar a scapat ca prin minune, ramanand intact, in pofida distrugerilor din jur. Toti cei de la bord au fost salvati, iar 10 persoane au fost duse la spital.

Un tren de marfa care trecea pe sub pod in momentul prabusirii a fost pur si simplu sectionat in doua, potrivit unui post local de televiziune.

Martorii au declarat ca au auzit un zgomot puternic in momentul prabusirii podului.

„Mai intai am auzit un zgomot foarte puternic si am crezut ca este un avion”, a declarat Leone Carstens, care locuieste in apropiere, pentru Minneapolis Star Tribune. Un martor citat de Reuters a descris stalpi de otel distorsionati iesind din apa, bucati uriase de beton parand sa pluteasca si coloane de fum ridicandu-se de la locul accidentului.

Un alt martor a declarat ca a vazut oameni innotand, incercand sa se salveze, si vehicule pe jumatate acoperite de apa.

Traficul naval pe Mississippi a fost inchis pe o distanta de opt kilometri de ambele parti ale podului, a anuntat un purtator de cuvant al Garzii de Coasta de la St. Louis, Missouri. Mississippi, cel mai lung rau din Statele Unite, este foarte intens circulat.

Intr-un dezastru similar din iunie 1983, trei persoane au fost ucise cand un segment dintr-un pod s-a prabusit intr-un rau, pe autostrada I-95 din Connecticut. NewsIn

Adauga un comentariu

*