Protecţia Consumatorilor şi-a pierdut interesul pentru respectarea normelor antifumat

Controalele inspectorilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind consumul de tutun în spaţiile închise au scăzut în intensitate din luna iunie, deoarece specialiştii au decis că există alte domenii mai importante pentru siguranţa cetăţeanului, precum alimentaţia publică.

VicepreÅŸedintele Autorităţii NaÅ£ionale pentru ProtecÅ£ia Consumatorilor (ANPC), Gheorghe Ciubotaru, a declarat, într-un interviu pentru NewsIn, că începând cu luna iunie au devenit prioritare controalele privind siguranÅ£a alimentelor, deoarece s-a mers pe ideea că „de la fum nu moare nimeni, însă consumul de alimente expirate atentează la sănătatea cetăţeanului”.

Oficialul este de părere că un nefumător care va intra într-un restaurant în care nu este amenajat un spaţiu special delimitat pentru consumul de tutun va pleca la un alt restaurant, dacă va fi deranjat de fumul de ţigară.

Ciubotaru a recunoscut că în foarte multe spaÅ£ii închise nu sunt respectate prevederile legale privind consumul de tutun, dar inspectorii au fost nevoiÅ£i, din cauza caniculei, să intensifice controalele pentru produse alimentare. „Toată atenÅ£ia am canalizat-o asupra caniculei ÅŸi din acest motiv am constituit ÅŸi acel comandament de vară format din peste 90 de inspectori, atât pe litoral, cât ÅŸi în Deltă”, a explicat Ciubotaru.

O altă problemă ce a fost trecută în plan secund este aceea a accizei la energia electrică, despre care fostul preÅŸedinte Marian Zlotea semnalase că ar fi calculată la cursul euro din luna octombrie a anului trecut, respectiv la 3,5 lei. Gheorghe Ciubotaru susÅ£ine că nu este o problemă gravă pentru consumatorii români. „InfluenÅ£a modului de calculare a accizei la enerigia electrică nu este decât o gogoaşă politică aruncată de fostul preÅŸedinte, pentru că aceasta este una simbolică, de doar 200 de lei vechi la 100 de kilowaÅ£i, atât cât consumă fiecare apartament într-o lună”, a precizat Ciubotaru.

O situaţie similară caracterizează activitatea privind siguranţa medicamentelor. Deşi ANPC a acuzat în luna martie companiile farmaceutice că practică tehnici lipsite de etică pentru a-şi promova produsele, mergând până la ascunderea efectelor secundare ale doctoriilor şi publicitate înşelătoare, Gheorge Ciubotaru declară că la acel moment nu a vrut decât să atragă atenţia asupra acestor practici incorecte. Vicepreşedintele consideră că Agenţia Naţională a Medicamentului este singura în măsură să efectueze controale de acest gen, deoarece este instituţia abilitată să aprobe punerea pe piaţă a produselor medicamentoase.

Adauga un comentariu

*