IPS Daniel, posibil succesor al Patriarhului Teoctist

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Daniel, este unul dintre favoriţii pentru ocuparea celui mai înalt scaun din ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, de-a lungul timpului, a existat o cutumă: aceea ca mitropolitul Moldovei şi Bucovinei să devină Patriarh.

După absolvirea examenului de bacalaureat se înscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obţine Diploma de licenţă în teologie (Noul Testament).
În perioada 1974-1976 frecventează cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae; îşi continuă studiile în străinătate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestantă a Universităţii de Ştiinţe Umane din Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolică (Germania).

ÃŽn 15 iunie 1979 îşi susÅ£ine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg, intitulată: Réflexion et vie chrétiennes aujourdă’hui. Essai sur le rapport entre la théologie et la spiritualité, VII ^ 424 p. Teza a fost pregătită sub îndrumarea a doi reputaÅ£i profesori francezi: Gerard Ziegwald ÅŸi André Benoit ÅŸi a primit calificativul maxim . Devine astfel doctor al Universităţii din Strasbourg.

O formă lărgită a acestei teze a fost pregătită sub îndrumarea mentorului său, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae şi a fost susţinută la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti sub următorul titlu: Teologie şi spiritualitate creştină. Raportul dintre ele şi situaţia actuală.

ÃŽn urma examenului oral ÅŸi a susÅ£inerii tezei, doctorandul Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor în teologie ortodoxă, de asemenea, cu calificativul maxim. Pr. Prof. Dr. D. Stăniloae a spus cu acest prilej: „Examenul tezei a dovedit Comisiei de examinare că are în faÅ£a sa un candidat bine pregătit, bine informat ÅŸi mai ales pătruns de dorinÅ£a ÅŸi râvna de a trăi o viaţă teologică de adâncime duhovnicească. Nouă asemenea oameni ne trebuie, oameni care să trăiască în învăţătura Bisericii noastre. Spiritualitatea adevărată a preotului aceasta este: să trăiască în aÅŸa fel încât să poată răspunde ÅŸi întrebărilor omului de azi, dar să rămână ÅŸi preot adevărat. Cu o preoÅ£ime fără cultură teologică ÅŸi fără trăirea demnităţii ÅŸi misiunii sublime a preoÅ£iei se va ajunge la îndepărtarea poporului credincios de Biserică”.

În 1987 intră în viaţa monahală la Mănăstirea Sihăstria cu numele Daniel, avându-l ca naş de călugărie pe Prea Cuviosul Părinte Arhimandrit Cleopa Ilie.

În martie 1990 este ales şi hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei iar în iunie al aceluiaşi an a fost ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei
Devine membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles în anul 2000. Amos News

Adauga un comentariu

*