Copiii români din Spania şi Italia vor putea urma cursuri de limba română

Peste 20.600 de copii din comunităţile româneşti din Spania şi Italia vor putea urma cursuri opţionale de limbă, cultură şi civilizaţie românească, în format de două ore pe săptămână, începând cu anul şcolar 2007-2008, a anunţat astăzi, după şedinţa de Guvern, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Camelia Spătaru.

Guvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, Proiectul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului privind predarea de cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească în şcolile din Spania şi Italia, preponderent în regiunile unde există comunităţi româneşti.

„Este un proiect pilot, realizat la cererea primului-ministru Călin Popescu-Tăriceanu”, a declarat, al rândul său, ministrul EducaÅ£iei, Cercetării ÅŸi Tineretului, Cristian AdomniÅ£ei.

Proiectul pilot constă în introducerea în oferta educaţională, extracurriculară a unităţilor şcolare din Spania şi Italia a unor cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie românească, în format de două ore pe săptămână, pentru toate nivelurile de învăţământ preuniversitar.

Curricula va fi aprobată prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar cursurile se vor desfăşura conform programei aprobate prin ordin al ministrului.

Programa pentru cursul opţional de limbă, cultură şi civilizaţie românească este aprobat prin ordinul ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nr. 1303 din 13 iunie 2007 şi prevede predarea noţiunilor de bază de limbă română, istorie a românilor şi geografie a României.

Manualele şi materialul didactic de suport pentru desfăşurarea activităţilor vor fi asigurate de Ministerul Educaţiei şi de Institutul Limbii Române. Fondurile necesare pentru implementarea acestui proiect se aprobă prin bugetele anuale ale Institutului Limbii Române.

Ministrul Cristian Adomniţei a precizat că pentru predare vor fi angajaţi pentru învăţământul primar absolvenţi de Liceu pedagogic iar pentru cel gimnazial absolvenţi cu licenţă, de preferinţă din rândul comunităţilor de români unde vor fi organizate respectivele cursuri.

Selecţia personalului se va face de către Institutul Limbii Române. Recrutarea va începe în această lună. Candidaţii se pot înscrie on-line, pe un formular care va fi afişat pe site-ul ministerului. Aceştia trebuie să cunoască şi limba spaniolă.

MECT nu va suporta cheltuieli de cazare ci doar un drum dus/întros, anual, în România.

Cursurile sunt extracurriculare şi se vor face după orele de curs regulate.

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România, Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Spania şi Ministerul Instrucţiei Publice din Italia stabilesc unităţile şcolare în care se vor desfăşura aceste cursuri.

Autorităţile spaniole şi cele italiene vor pune la dispoziţie săli de clasă şi calculatoare în unităţile şcolare respective şi pot asigura cursuri de formare pentru cadrele didactice selectate de Ministerul Educaţiei.

În urma întâlnirilor dintre reprezentanţii Ministerului Educaţiei din România şi cei ai ministerelor de resort din Spania şi Italia au fost identificaţi 20.235 de elevi români înscrişi în şcolile spaniole din regiunile Castillia La Mancha, Comunidat de Madrid şi Catalunza şi 414 elevi români înscrişi în şcolile italiene Regiunile Lazio, Piemonte şi Veneto.

MECT a semnat deja protocolul pentru demararea acestui proiect cu partea spaniolă iar la sfârşitul acestei luni se va semna şi cel cu partea italiană.

Adauga un comentariu

*