Truda in canicula pentru haine si vacante

O data cu inceput sezonului estival apar si numeroase locuri de munca. Pentru tineri acesta este momentul oportun pentru a lucra pe o perioada de 3-4 luni, pe un salariu cat de cat decent, majoritatea dintre ei alegand terasele, tonetele cu inghetata, standurile si fast- food-urile. Pe o caldura infernala, ei isi vad interesul: sa castige bani intr-o perioada relativ scurta si fara un efort considerabil.

Alina are 17 ani este eleva in clasa a XII-a si lucreaza cu contract de munca ca vanzatoare la o toneta cu inghetata. A ales sa lucreze pe perioada verii pentru a-si putea cumpara lucruri pe care in timpul anului nu si le poate permite, mai ales haine si bijuterii. Din acest motiv este dispusa sa suporte caldura sufocanta si o tinuta obligatorie: un halat si o boneta care nu sunt tocmai confortabile. Salariul lunar variaza in functie de cate zile lucrate are. La toate tonetele ce apartin firmei de inghetata unde lucreaza si Alina sunt angajate, in mod curios, doar tinere ce locuiesc in comuna Cleja.

Catalin este un student de 22 ani care ales si el munca sezoniera pe o terasa extrem de frecventata din Bacau, castiga destul de bine plus ca are un avantaj: bacsisul… Cu banii pe care reuseste sa ii stranga, Catalin vrea sa mearga intr-o vacanta pe cont propriu la sfarsitul sezonului. Munca pe o terasa are numeroase beneficii dupa opinia lui Catalin, pe langa faptul ca salariul este unul motivant are si ocazia de a cunoaste multi oameni. Canicula nu ii descurajeaza nici pe vanzatorii de pepeni si alte produse de sezon, aflati la tarabele din jurul pietei. Acesta este singurul mod prin care isi pot valorifica munca de o primavara si-o vara, iar pentru bani ar fi in stare ,,sa mearga si in iad” dupa spusele unui vanzator de produse agricole.

Mihaela MOCANASU

Comentarii

  1. Buna!Acum cateva zile am fost la lacul Sf. Ana si Tinovul Mohos.A fost f. fmours;pe malul lacului nu erau gratare,erau barci pe apa,multa lume pe mal si in apa;se poate face plaja ,era curat.Intrarea in rezervatie se plateste cu 20 lei daca mergi pana la lac iar daca masina ramane la cabana se plateste 10 lei;exista multe scurtaturi prin padure.Tinovul Mohos a fost de asemenea fmours ,se merge cu ghid,din ora in ora,este interesant faptul ca se merge numai pe „dalele”de lemn,vegetatia este interesanta si stratul de turba la fel ,care era ca un burete,la fel „lacusele”care aveau o adancime de 17-20m.Pana la lac se poate ajunge numai cu masina,nu sunt autobuze,noi am venit de la Brasov -80 km,prin Sf. Gheorghe apoi la Bixad la dr.Pentru orice informatie va astept intrebarile!

Adauga un comentariu

*