Pensionarii se tem de manipularile politice

Momentul ales de actualii guvernanti pentru majorarea pensiilor, cu putin timp inainte de alegeri, a creat suspiciuni in randul pensionarilor onesteni, care se tem ca e vorba doar de o manevra politica, menita sa le atraga voturile.

Pensionarii din Onesti si-au exprimat neincrederea si nemultumirea fata de actualul sistem de pensii, in cadrul unei dezbateri publice organizate de Cabinetul senatorului Ioan Aron Popa, in aula Bibliotecii “Radu Rosetti”. Senatorul Ioan Aron Popa a fost insotit de directorul general al Casei Judetene de Pensii, Liviu Cretu, de seful Casei Locale de Pensii Onesti, Irina Parvu, si de mai multi consilieri locali liberali. Ioan Aron Popa, care detine functia de presedinte al Comisiei de buget-finante din cadrul Senatului, le-a explicat onestenilor ca bugetul central poate suporta cheltuielile prilejuite de cresterea pensiilor, care inseamna peste doua miliarde de euro. “Au fost cresteri economice in ultimii ani, cu un maxim in 2006, care au generat un surplus de bani, iar acestia trebuiau sa se intoarca spre zona sociala – a sustinut senatorul de Onesti. Se mizeaza in continuare pe o crestere economica, pe transferurile de la bugetul central, la bugetul asigurarilor sociale, dar si pe banii obtinuti din accize si TVA. Exista aceste fonduri, iar Guvernul se va tine de cuvant, cu siguranta”.

Cifre, cifre…

Liviu Cretu a aratat ca valoarea punctului de pensie, calculat ca procent din salariul mediu brut pe economie, va ajunge la 578 RON. Pe de o parte, va creste procentul de calcul al valorii punctului de pensie, iar pe de alta parte, va creste si salariul mediu brut pe economie. “Fata de inceputul guvernarii liberale, la 1 ianuarie 2009 pensiile vor fi majorate cu peste 100 %, adica se vor dubla”, a spus Liviu Cretu.

Promisiuni politice – hrana pentru pensionari

Argumentele prezentate de senatorul Ioan Aron Popa si de directorul general Liviu Cretu nu i-au convins pe onestenii prezenti la dezbatere. “~ncep alegerile, si vor veni si alte partide sa faca promisiuni, asa cum ati facut si dumneavoastra – le-a spus celor doi unul dintre pensionarii onesteni. Pensionarii sunt un balast pe capul guvernantilor, dar si o masa de manevra, pentru ca este dezorganizata. Iar Legea pensiilor s-a modificat in functie de necesitati. Se spune acolo ca pensionarii trebuie sa aduca adeverinte din urma cu 70 de ani. De unde doresc guvernantii sa aducem adeverinte de la intreprinderile unde am lucrat acum 60 – 70 de ani, cand in cartile de munca nici nu existau rubrici cu salariile primite? Nu avem de unde sa aducem aceste documente; e sarcina guvernantilor, nu a noastra. De asemenea, legislatia nu face nicio referire la faptul ca, inainte, saptamana de lucru era de 6 zile, nu de 5 zile, ca acum. Daca s-ar inmulti cele 55 de sambete dintr-un an cu zeci de ani de munca, ar mai iesi inca 4 – 5 ani la vechime”.

Neincredere si dezamagire

Noua lege a fost criticata si din cauza faptului ca le va aduce bani mai multi tot celor cu pensii mari. “Marirea asta ii avantajeaza pe cei cu pensii de 15 – 20 de milioane de lei, nu pe noi”, a spus un alt pensionar. Informatia a fost infirmata de Liviu Cretu, care a precizat ca pensiile cele mai multe din Romania sunt cele medii, de 5 – 7 milioane de lei vechi, care vor absorbi cea mai mare parte din fondurile alocate pentru majorare. ~n ciuda asigurarilor primite, pensionarii onesteni nu sunt convinsi ca vor trai mai bine. “Oamenii nu mai cred in nimic si in nimeni”, a concluzionat un alt pensionar prezent la dezbatere.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*