Pornind de la o fotografie…Fotbalul bacauan acum 35 de ani

Un coleg a gasit in biblioteca personala un calendar din 1972, cu echipa de fotbal SC BACAU. Amintirile ne-au rascolit. Cum arata fotbalul bacauan acum mai bine de 35 de ani? Mai intâi sa vedem ce echipa avea Bacaul in 1972. Antrenori, Constantin si Petrica Radulescu. Portari, Ghita si Cizic, ambii trecuti in nefiinta, la fel ca si cei doi antrenori, Fugaciu. Apoi, Dobos, Constantin, Volmer, Pruteanu, Hritcu, Sinauceanu, Mioc, Kiss, Catargiu, Velicu, Vatafu, Comanescu, Dutan (Dumnezeu sa-l ierte si pe Costica), Dembrovschi, Rugiubei (Dumnezeu sa-l ierte si pe „mortul”), Sorin Avram, Pana, Florea, Baluta. Clubul a luat fiinta in 1950 sub numele de DINAMO si a inceput sa activeze in campionatul orasenesc. Din iarna lui 1970 – 1971 devine SPORT CLUB Bacau. In 19769 – 1970, ocupa locul XI in Divizia A, cucereste campionatul de tineret rezerve si se califica in sferturile de finala ale Cupei europene a târgurilor, jucând, in ordine cu FC FLORIANA Malta (6 – 0 si 1 – 0), SKEID Oslo (0 – 0 si 2 – 0), FC KILMARNOCK (1 – 1 si 2 – 0), ARSENAL Londra (0 – 2 si 1 – 7). In campionatul 1971 – 1972 avea sa obtina cea mai buna performanta din competitiile interne, locul VI. Echipa de baza era Ghita – Mioc, Cartargiu, Velicu, Kiss (Comanescu) – Vatafu, Dutan (Hritcu, Sinauceanu) – Pana, Dembrovski, Rugiubei, Sorin Avram (Baluta, Florea). Au mai jucat Cizic – Dobos, Constantin, Volmer, Pruteanu. Golgeterii echipei au fost Rugiubei (11), Dembrovscki (8). Cea mai importanta victorie a fost cea impotriva UTA – ei, liderul campionatului, 4 – 2, victorie care-i propulsase pe bacauani tocmai pe locul al doilea!

Cum a ajuns ARSENAL-ul lui Henry la Bacau!.

In campionatul 1968 – 1969, Dinamo Bacau va da doi jucatori nationalei, Emerich Dembrovski si Aristica Ghita, ambii participanti cu echipa României la campionatul Mondial din Mexic. In toamna lui 1969, DINAMO Bacau va juca in Cupa oraselor târguri, cea de a doua competitie europeana ca importanta la vremea respectiva. In prima partida, la Bacau, in formatia Ghita – Kiss, Nedelcu, Velicu, David – Vatafu, Dutan, Baluta, Dembrovscki, Daniel Ene, Comanescu (46 Neumayer), Dinamo a invins cu 6 – 0 prin golurile marcate de Dembrovski, in minutele 11, 73 – din penalty si 83, Baluta – min. 24 si Daniel Ene – min. 87. In partida revansa, de la Malta, in ziua in care toate echipele românesti au parasit competitiile europene, Dinamo Bacau câstiga cu 1 – 0 prin golul lui Daniel Ene si s-a calificat mai departe. Urmatorul adversar, SKEID Oslo. Dupa un 0 – 0 in deplasare, calificarea s-a jucat la Bacau, in fata a 12.000 de spectatori. Dembrovski a marcat de doua ori si Bacaul a intrat in atentia Europei. In turul al treilea, adversari erau scotienii de la FC Kilmarnok. Deplasarea in Scotia urma unei infrângeri dezastruoase la Bucuresti, 0 – 8, in fata Stelei! A fost 0 – 0, iar la Bacau Daniel Ene a deschis scorul pentru ca in min. 79, acelasi jucator sa puncteze dupa o centrare a lui Mircea Pana! Dinamo Bacau era prima echipa româneasca ce ajungea in turul al IV-lea al unei Cupe europene! {i astfel, la Bacau a venit ARSENAL Londra, viitoarea echipa a lui Tierry Henry! La Bacau a fost 0 – 2, iar la Londra 1 – 7, golul bacauanilor fiind marcat de Baluta. Arsenal avea o extrema, Marinello, care i-a facut otita fundasului bacauan David! ~mi amintesc ca, dupa meciul de la Londra, un vânzator de ziare din Bacau, poreclit „ciungul”, ca nu avea o mâna, striga in pasajul de la Telefoane: „Surpriza la Londra, Baluta marcheaza pentru Dinamo!”. Abia dupa aceea anunta si scorul, Arsenal – Dinamo, 7 – 1! Oricum, evolutia bacauanilor stârnise admiratia unei Europe obisnuite cu Real Madrtid sau AC Milan. O tempora!
Adrian GHIOANE

Comentarii

  1. ceobanu cosmin ionutz a zis:

    da este o amintire frumoasa atuncea bacaul a jukt cel mai frumos fotbal din cate styu eu dar cel mai bun jukator era dl. MIRCEA PANA

  2. Te inseli. Meciul se joaca de la ora 13.Dar, daca te iecsznate cu ceva, si eu am aceeasi teorie. Mai ales ca Dinamo iesit din Cupa Romaniei anul trecut dupa un meci disputat la pranz cu Petrolul la Otopeni ca si acum cu Pandurii. Iar meciul pierdut cu Cluj s-a disputat de la ora 14.

  3. Slab site. Trist dar adevarat. Suntsupoerter dnaimovist dar aveti multe scapari. Un singur exemplu: meciul cu Oopeniul s- a jucat la Bucuresti si nu la Otopeni. Mai mult nu actualizati site-ul zilnic. Daca nu va faceti treaba cum trebuie mai bine lasati-va.

Adauga un comentariu

*