E mai cald ca in Congo!

Temperaturile au trecut de pragul de 40 de grade in Romania si in mai toate statele din sudul si sud-estul Europei. Caldura din regiune este mai ridicata, astfel, decat cea inregistrata in multe tari din Africa, precum Republica Democrata Congo, Burundi si Maroc care au inregistrat maxime de 25, respective 28 si 32 de grade.

In Romania, Administratia Nationala de Meteorologie a emis luni o noua avertizare meteo, care instituie cod portocaliu in opt judete (Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Calarasi si Braila) si in zona muncipiului Bucuresti. Potrivit datelor meteo, marti, temperaturile vor ajunge pana la 40 de grade Celsius in sudul tarii.

Meteorologii din Grecia, citati de presa locala, spun ca luna aceasta a fost cel mai calduros iunie din ultimii 90 de ani.

Intre timp, Bulgaria se confrunta si ea cu temperaturi extreme pentru aceasta perioada a anului, caldurile ridicate de saptamana trecuta crescand in primele doua zile ale acestei saptamani, expertii asteptandu-se ca marti, 26 iunie, sa fie cea mai calduroasa zi de pana acum.

Centrul si sudul Italiei sunt afectate de mai multe zile de calduri puternice, cu temperaturi ce depasesc 40 de grade Celsius in mai multe orase. Luni, termometrul a ajuns la 45 de grade in Catania (Sicilia), iar mai multe incendii de padure au izbucnit din cauza caniculei.

Ziua de 25 iunie a fost considerata cea mai calduroasa si pentru unguri, meteorologii anuntand temperaturi de peste 36 grade Celsius la umbra in regiunea Baranya din sudul tarii si 34 grade la Budapesta. Anteriorul record a fost consemnat la 25 iunie 1962, cand temperaturile au atins in sud-estul tarii 34,6 grade Celsius.

Africa inregistreaza temperaturi de primavara

In timp ce sudul si sud-estul Europei se lupta cu temperaturi record de peste 40 de grade Celsius, unele tari din centrul si nordul continentului african, zona cu cea mai calda clima de pe glob, se bucura de temperaturi maxime de doar 27-28 grade Celsius. Tari precum Republica Cetrafricana, Rwanda si Kenya au inregistrat maxime de 25, respective 24 si 22 de grade.

Cea mai ridicata temperature de pe continental african a fost inregistarta in Etiopia, la Addis Ababa, unde termometrele au indicat 43 de grade Celsius, cu doar trei grade mai mult decat la Bucuresti. Si Egiptul sta mai bine decat Romania. La Cairo, maxima termica a ajuns la 37 grade Celsius.

Cea mai ridicata temperatura de pe Glob, de 58 grade Celsius, a fost inregistarata la Azizizah (Libia), pe data de 13 septembrie 1922.

Maximile de temeratura inregistarate marti, 26 iunie, pe continentul african

Republica Democrata Congo: 25 grade Celsius (Kinshasa)
Republica Centrafricana: 25 grade Celsius (Bangui)
Ciad: 35 grade Celsius (Ndjamena)
Algeria: 27grade Celsius (Alger)
Burundi: 28 grade Celsius (Bujumbura)
Camerun: 27 grade Celsius (Yaounde)
Egipt: 37 grade Celsius (Cairo)
Etiopia: 43 grade Celsius (Addis Ababa)
Kenya: 22 grade Celsius (Nairobi)
Maroc: 32 grade Celsius (Rabat)
Nigeria: 33 grade Celsius (Abuja)

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*