Romania a deschis trei noi consulate onorifice in Norvegia

Resedinta ambasadorului Romaniei in Regatul Norvegiei a gazduit miercuri, 20 iunie, ceremonia de deschidere a trei noi consulate onorifice ale tarii noastre in localitatile Stavanger, Trondheim si Kristiansand.Stavanger, orasul resedinta al comitatului Rogaland din vestul Norvegiei, este supranumit capitala norvegiana a petrolului.

In ultimele decenii, Stavanger a cunoscut o rapida dezvoltare economica, fiind in prezent sediul a numeroase companii petroliere de talie mondiala, la care lucreaza si specialisti romani. Orasul mai este renumit prin ponderea industriei pisicole, constructiile de nave, IT, precum si in calitate de centru cultural si universitar. Stavanger va fi „capitala culturala a Europei” in 2008, preluand stafeta de la Sibiu. In Stavanger, consul onorific al Romaniei a fost desemnat David Ottesen, presedintele Camerei de comert a regiunii Stavanger, CEO al companiilor Ziebel AS si SAGA Oil ASA. In 2000, lui Ottesen i-a fost conferita medalia de „petrolist al anului”.

Trondheim, capitala istorica a Norvegiei si locatie a faimoasei catedrale Nidaros, in care sunt pastrate bijuteriile coroanei regale norvegiene, este astazi un important centru stiintific, in domeniul cercetarii si al afacerilor. In Trondheim exista o importanta universitate la care studiaza si tineri romani.

Consul onorific al Romaniei la Trondheim a fost desemnat Terje Roll Danielsen, membru al consiliului de administratie al celei mai mari banci din centrul Norvegiei (Sparebanken Midt-Norge), respectiv al celui mai important cotidian regional (Adresseavisen ASA), cu afaceri in domeniul proprietatilor imobiliare si al bijuteriilor si cu preocupari de mecenat cultural. Recent, dl. Danielsen a oferit cinci burse pentru participarea studentilor romani in muzica si dansurile preclasice la cursurile de vara Ringve International din cadrul festivalului Sf. Olaf.

Kristiansand, oras din sudul Norvegiei, este prin traditie un important centru comercial, prin care se deruleaza 10% din exporturile norvegiene. Al cincilea oras ca marime din tara, Kristiansand s-a specializat in industria maritima, cercetare, protectia mediului si cultura. Consul onorific al Romaniei in Kristiansand a fost desemnat Fred Bjerke, manager general al Camerei de comert a regiunii, presedinte de companii hoteliere si de turism (”Bernt Balchen Travel”) si detinator al medaliei de aur decernata de regele Norvegiei pentru merite deosebite in stabilirea relatiilor de afaceri.

Potrivit Ambasaei Romaniei la Oslo, cele trei consulate onorifice pe care tara noastra le-a deschis se adauga celui deja existent din Bergen, condus de Kjel Nygaard. Prin extinderea semnificativa a retelei de consulate onorifice in tara fiordurilor, partea romana transmite un semnal de interes deosebit pentru dezvoltarea cooperarii cu Norvegia in noul context al aderarii Romaniei la UE si, in curand, la Spatiul Economic European, in care Norvegia detine un rol de prima marime. Sub indrumarea Ambasadei, consulii onorifici vor contribui la consolidarea relatiilor romano-norvegiene pe plan economic, cultural, stiintific, sub aspectul promovarii turismului si sprijinirii comunitatilor romane din regiunile de care raspund.

Oslo, Norvegia/Romanian Global News

Adauga un comentariu

*