Calatoria in strainatate a minorilor, cetateni romani

De la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani calatoresc in tari apartinand Uniunii Europene sau alte state, in baza unui document de calatorie valabil – carte de identitate sau pasaport. Minorii cetateni romani se deplaseaza in afara granitelor tarii in aceleasi conditii ca si persoanele adulte, in baza unui document de calatorie valabil.

Astfel, copiii in varsta de pana la 14 ani pot sa iasa din tara doar cu pasaport (inscrisi in pasaportul parintilor sau avand unul personal), in timp ce minorii peste 14 ani pot calatori si in baza cartii de identitate. Totodata, Legea nr. 248/2005 prevede ca minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, de o persoana fizica majora, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.

In situatia in care minorul calatoreste insotit de unul dintre parinti, la iesirea din tara, parintele insotitor trebuie sa prezinte o declaratie notariala prin care celalalt parinte isi da acordul pentru efectuarea calatoriei in strainatate. Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat. Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.

Daca minorul calatoreste cu o alta persoana fizica majora, alta decat parintii, aceasta din urma trebuie sa prezinte: declaratie notariala a ambilor parinti care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv; certificatul de cazier judiciar; daca este cazul, documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
Bucuresti, Romania/Romanian Global News

Adauga un comentariu

*