Acte pentru perioada culesului in Castilla la Mancha

In localitatea Herencia a fost infiintat de curand un Birou pentru muncitori sezonieri, Oficina de Atencion al Temporero 2007, care functioneaza in cadrul Serviciilor Sociale din Primaria Herencia si care exercita rolul de intermediar intre muncitorii care-si cauta de lucru si agricultorii din zona.

Dupa cum a declarat lucratorul social Jose Antonio Caceres Polo, unul dintre coordonatorii serviciului, citat de Roman in Lume, „biroul incearca sa vina in sprijinul muncitorilor din Herencia si imprejurimi, aflati in cautarea unui loc de munca. Ne ocupam de gestionarea acestei proceduri cu caracter extraordinar prin preluarea documentelor romanilor si bulgarilor si prezentarea acestora la Extranjerie, pentru aprobarea dreptului de lucru.

Totodata preluam cererile de lucratori din partea agricultorilor si realizam o informare cu privire la conditiile in care urmeaza sa fie cazati culegatorii (informe de la vivienda). Am creat o bursa in care se inscriu toate cererile venite din partea cetatenilor comunitari, al caror numar ajunge in momentul de fata la 200, aproximativ egal cu cererile realizate din partea celor 43 de agricultori care ne-au cautat”, precizeaza Jose Antonio Caceres Polo.

La acest birou al muncitorilor sezonieri se pot adresa atat rezidenti din Castilla la Mancha care nu au drept de lucru, cat si romani si bulgari aflati in tara de origine. Procedura este extrem de simpla: cetatenii rezidenti trebuie sa prezinte certificatul de empadronamiento si o fotocopie a pasaportului “compulsada” la primarie, iar in cazul solicitantilor aflati in Romania este suficienta fotocopia pasaportului sau a cartii de identitate romanesti, de asemenea “compulsada”.

De aici se ocupa angajatii Serviciilor Sociale, care prezinta aceste documente la Extranjerie. Dupa primirea raspunsului, muncitorul este repartizat la unul dintre agricultorii solicitanti de mana de lucru. Majoritatea romanilor care au apelat pana acum la Oficina de Atencion al Temporero 2007 sunt din Herencia, dar vin si din localitatile invecinate, dat fiind faptul ca institutia amintita colaboreaza cu Crucea Rosie Alcázar, in cadrul programului INTERLABORA desfasurat de aceasta, dar si cu asociatia agricola ASAJA si alte primarii din zona.

Cei interesati pot obtine mai multe informatii la sediul Biroului din Herencia, pe Avenida de la Encarnacion numarul 13, intre orele 10.00-14.00 de dimineata si dupa-amiaza intre orele 17.00-21.00 sau prin telefon, la numarul 926.571.100. Intr-un comunicat emis de catre Asociatia Agricola a Tinerilor Agricultori din Ciudad Real (ASAJA) se face apel catre toti agricultorii care doresc sa angajeze romani sau bulgari pe perioada culesului, sa pregateasca din timp documentatia necesara pentru regularizarea acestora.
Castilla la Mancha, Spania/Romanian Global News

Adauga un comentariu

*