Mars ecologist la Onesti

Cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, peste 2.500 de onesteni au participat la un mars ecologist pe strazile municipiului, actiunea fiind initiata de Gradinita nr. 5 si organizata impreuna cu Asociatia ecologista “Scut Verde”, scolile generale “Mihai Eminescu”, “Ghita Mocanu”, nr. 1 si nr. 7, precum si cu liceele “Petru Poni” si “Grigore C. Moisil”.

Grosul coloanei de manifestanti, alcatuita in special din liceeni, elevi si prescolari, a pornit de la Colegiul Tehnic “Petru Poni” si s-a deplasat pe Bulevardul Republicii, pana in zona “Gheuri”, apoi pe Strada Tineretului, ajungand in final in parcul municipal. Alti participanti au facut jonctiunea cu coloana de manifestanti in diferite puncte de pe traseu, iar actiunea a fost puternic sprijinita de politistii si jandarmii onesteni.

“Este pentru a treia oara cand organizam marsul ecologist, insa la primele doua editii au participat doar prescolarii – ne-a spus Coca Ganea, directoarea Gradinitei nr. 5 din Onesti. Pentru ca actiunea a fost eficienta in primii doi ani, ne-am gandit sa organizam o manifestare mult mai ampla anul acesta”. Participantii au avut costumatii specifice fiecarei unitati scolare, au purtat steaguri si au scandat lozinci si indemnuri de protejare a naturii: “Fir de iarba, fir de viata”, “Veniti cu noi sa protejam natura”, “Un pom, o floare pentru fiecare”, “Natura – izvor de sanatate” si altele.

“Am vrut sa aratam ca, intr-un oras care s-a construit pe baza industriei chimice, exista foarte mult interes pentru ecologie si pentru ingrijirea mediului, mai ales ca in ultimii ani s-au inregistrat fenomene ingrijoratoare, cum ar fi poluarea, incalzirea globala sau defrisarea padurilor; in judetul Bacau, intr-un singur an, s-au taiat paduri de pe 15 % din suprafata totala”, ne-a declarat Dan Victor Moisa, presedintele Asociatiei “Scut Verde”. Marsul ecologist de la Onesti s-a incheiat cu o actiune organizata in parcul municipal, unde fiecare unitate scolara si-a desfasurat propria “carte de identitate ecologica”, alcatuita din mai multe desene puse cap la cap, cu ajutorul unor stalpi umani. Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*