Siamezele romance dupa prima mare operatie de separare

Siamezele Anastasia si Tatiana Dogaru se recupereaza la sectia de terapie intensiva, joi, dupa prima mare operatie, dintr-un sir extrem de complicat, care a presupus deja interventii pe creier pentru a desparti partile unite din zona capului.

Operatia s-a incheiat ast-noapte spre dimineata (la 9 seara, ora Cleveland), deocamdata Spitalul Rainbow Babies and Children din Cleveland (SUA), unde sunt internate, nu a comunicat niciun fel de informatii.

Potrivit Associated Press, fetele sunt sub atenta monitorizare si nu se asteapta vreo noutate in ceea ce priveste starea lor de sanatate pana vineri, cand medicii au programat primul buletin medical. In seria de operatii sunt implicati peste 100 de medici.

Siameze Anastasia si Tatiana Dogaru, fiicele unui cuplu din Romania, trec prin momente dificile, dupa ce operatia-maraton de separare a inceput intr-un spital din Cleveland, Statele Unite. Aceasta este cea de-a treia interventie la care sunt supuse gemenele, dupa ce in lunile aprilie si mai, medicii au separarat o parte din vasele de sange de la nivelul capului.

Cazul micutelor este cu atat mai dificil, cu cat una dintre ele nu are functii renale, depinzand de rinichii celeilalte, relateaza site-ul Cleveland.com.

Gemenele, in varsta de trei ani, sunt alipite in zona capului la un unghi de aproape 90 de grade. Ele au creiere separate, dar craniul si majoritatea vaselor de sange sunt comune, inclusiv un vas care transporta sangele la inima si cateva tesuturi.

In luna octombrie 2004, parintii si-au dus fetele la Centrul Medical pentru Copii din Dallas. Medicii de la acest spital au reusit sa separe doua gemene egiptene unite in crestetul capului, insa nu au acceptat sa le opereze si pe gemenele Dogaru.

In luna aprilie 2007, doctorii de la Spitalul pentru Copii Rainbow din Cleveland au fost de acord sa le opereze pe Tatiana si pe Anastasia, iar dupa o prima interventie chirurgicala, neuroradiologii au reusit sa redirectioneze cu succes din fluxul de sange impartit de fete.

Cea de-a doua procedura asemanatoare a avut loc in luna mai, iar dupa o operatie de sapte ore, medicii au separarat o parte din vasele de sange de la nivelul capului.

In prezent, Anastasia si Tatiana se dezvolta normal si vorbesc si engleza, si limba romana. La doua luni dupa operatia de separare, Anastasia va suporta un transplant de rinichi.

Comentarii

  1. Ghelase Iancu a zis:

    Rugaminti celui ce ne-a creat ptr. sanatatea micutelor.

Adauga un comentariu

*