Consumatorii casnici din România îşi vor putea alege furnizorii de energie de la 1 iulie

Consumatorii casnici din România îşi vor putea alege furnizorii de energie odată cu deschiderea completă a pieţei energiei la 1 iulie 2007, a declarat, marţi, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Nicolae Opriş, la un seminar pe teme de energie.

‘Deschiderea pieÅ£ei ar trebui să permită ÅŸi acces la surse de energie ieftină, dar care s-ar putea dovedi că nu e chiar aÅŸa ieftină, pentru că vor începe să apară investiÅ£ii masive în sector’, a precizat OpriÅŸ.

Pentru 2007, reprezentantul ANRE a anunţat că vor rămâne preţurile reglementate la energie şi abia din 2008 vor fi decise alte măsuri, iar consumatorii casnici cu un consum de 100 KWh lunar vor fi în continuare protejaţi de reglementator pe termen lung.

De asemenea, intenÅ£iile reglementatorului pentru 2008 – pe partea de căldură – sunt din acest punct de vedere de a oferi un pachet pentru ajutorarea persoanelor vulnerabile astfel încât cheltuielile să nu depăşească 15-20 la sută din bugetul acestora.

Opriş a mai precizat că tot din acest an vor apărea şi primele investiţii pe segmentul de energie verde.

‘Acest lucru reprezintă o provocare în piaţă pentru că energia curată este o energie scumpă ÅŸi nu toÅ£i consumatorii eligibili vor putea avea acces la preÅ£uri foarte convenabile’, a explicat Nicolae OpriÅŸ.

Potrivit acestuia, intrarea în funcţiune a reactorului 2 de la Cernavodă ar putea stimula deschiderea pieţei, în timp ce importurile de energie electrică din ţările vecine ar aduce beneficii consumatorilor eligibili.

‘Până la finele acestui an, estimăm că vom reuÅŸi să încheiem un acord cu ţările din regiune pentru facilitarea tranzitului dacă vrem ca OPCOM să devină bursă regională de energie’, a spus OpriÅŸ. Nu în ultimul rând, vicepreÅŸedintele ANRE a mai spus că, până la finele lui 2007, se doreÅŸte înfiinÅ£area unei burse a gazelor ÅŸi armonizarea legislaÅ£iei secundare în energie ÅŸi gaze.ROMPRES

Comentarii

  1. Un articol care nu spune nimic si de aceea provoaca suspiciuni.

Adauga un comentariu

*